Harper Lee

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Harper Lee
HarperLee 2007Nov05.jpg
Fulde navn Nelle Harper Lee
Fødselsdato 28. april 1926
Fødested USA Monroeville, Alabama
Dødsdag 19. februar 2016 (89 år)
Dødssted Monroeville, Alabama
Statsborger i Rediger på Wikidata USA USA
Sprog Rediger på Wikidata engelsk
Uddannelsessted
(alma mater)
Rediger på Wikidata University of Alabama
Medlem af Rediger på Wikidata American Academy of Arts and Letters
Aktive år 1960 – 2016
Beskæftigelse Forfatter
Kendte værker Rediger på Wikidata Dræb ikke en sangfugl
Genre(r): Rediger på Wikidata Southern Gothic
Hædersbevisninger Rediger på Wikidata National Medal of Arts, Presidential Medal of Freedom, Pulitzerprisen
Signatur Signatur af Harper Lee
─────── Noter ───────
Dele af ovennævnte oplysninger stammer direkte fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammensteds.

Nelle Harper Lee (født 28. april 1926, død 19. februar 2016)[1] var en amerikansk forfatter, kendt for sin Pulitzerprisvindende roman Dræb ikke en sangfugl fra 1960 (på dansk 1962).

Liv og karriere[redigér | redigér wikikode]

Nelle Harper Lee blev født 1926 i Monroeville, Alabama, som den yngste af fire børn. Som barn blev hun nær ven med nabodrengen Truman Capote, der senere selv blev en dygtig forfatter, og som var Lees inspiration for en person i hendes roman.

Hun studerede jura ved University of Alabama 1945-1949, og i halvtredserne flyttede hun til New York City. Hun skrev flere længere historier og i 1959 blev hun færdig med romanen 'Dræb ikke en sangfugl', som blev en stor succes i 1960 . Romanen indbragte hende Pulitzerprisen og gjorde hende landskendt; det var ikke noget hun var videre begejstret for. Berømmelsen voksede i 1962, da romanen blev filmatiseret og ligeledes blev en stor succes. En følge af filmen var et livslangt venskab med skuespilleren Gregory Peck, hvis barnebarn blev opkaldt efter Harper Lee.

Hendes venskab med forfatteren Truman Capote førte til, at hun i 1959 hjalp ham med at i indsamlinge oplysninger til hans kommende roman Med Koldt Blod. Hun fulgte med Capote til Holcomb, Kansas og skaffede mange vigtige oplysninger, da hun som kvinde kunne bevæge sig i andre kredse end Capote.

Harper Lee udgav ikke noget i de efterfølgende 55 år efter 'Dræb ikke en sangfugl'. Flere gange begyndte hun efter sigende på nye romaner for dernæst at kassere dem, men i starten af 2015 blev det offentliggjort[2], at et tidligt manuskript under titlen Go Set a Watchman ville blive udgivet i USA 14/7 2015. Harper Lee levede meget tilbagetrukket både socialt og professionelt, og hun sammenlignes i den henseende med forfatttere som J.D. Salinger og Thomas Pynchon.

I 2007 modtog hun the Presidential Medal of Freedom, den højeste civile orden i USA, fra præsident George W. Bush.

Portrætteret på film[redigér | redigér wikikode]

Harper Lee er flere gange blevet portrætteret på film. I den Oscarbelønnede film Capote fra 2005 blev hun spillet af Catherine Keener og i den anmelderroste Infamous var det Sandra Bullock.

Bibliografi[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]