Todi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Todi
Todi Rediger på Wikidata
Todis byvåben
Overblik
Land Italien Italien
Region Umbria
provins Perugia
Postnr. 06059 Rediger på Wikidata
Telefonkode 075 Rediger på Wikidata
Nummerplade­bogstav(er) PG Rediger på Wikidata
UN/LOCODE ITTDI Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 15.682 (2023)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 223 km²
 - Befolknings­tæthed 70,4 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid) Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 410 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.comune.todi.pg.it
Oversigtskort

Todi er en by og kommune i provinsen Perugia i Umbrien i det centrale Italien. Den er lokaliseret på en høj, hvorfra der blandt andet er udsigt over den østlige bred af floden Tiberen.

I 1990'erne valgte Richard S. Levine, professor i arkitektur ved University of Kentucky, Todi som model for en bæredygtig by på grund af dens størrelse og dens evne til at genopfinde sig selv over tid. Siden har den italienske presse omtalt Todi som verdens bedste by at leve i.[kilde mangler]

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Ifølge en legende, som skulle være nedskrevet omkring 1330 f.Kr., blev Todi grundlagt af Hercules, som skulle have dræbt Cacus på stedet. Han gav byen navnet Eclis. Historisk blev Todi grundlagt af et gammelt umbrisk folk i det 8. - 7. århundrede f.Kr. Tutere, som byen dengang hed, betyder " grænse" , hvilket hentyder til beliggenheden på grænsen til de etruskiske områder. I 217 f.Kr. blev området i følge Silius Italicus erobret af romerne. Byen havde da en dobbelt bymur, som var medvirkende årsag til at Hannibal blev stoppet, trods sin sejr ved Trasimo. I mange latinske tekster blev byen dengang kaldt Tuder.

Italiensk geografiSpire
Denne artikel om italiensk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi
  1. ^ demo.istat.it (fra Wikidata).