Togfører

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Amtrak togfører står i indstigningsdøren da westbound Cardinal afgår fra Staunton St.

»Togføreren har ansvaret for eftersyn af toget, togets sammensætning, bremser mv.« Sådan hedder det endnu i Banedanmarks sikkerhedsreglement af 1975.

Eftersyn af togets sammensætning og bremser er i dag begrænset til et hurtigt blik på støddæmpere, koblinger og andet udvendigt, som er umiddelbart nemt at tjekke.

Det vigtige er at holde sig for øje, at togføreren ikke er den, der "kører" toget – det gør lokomotivføreren, mens togføreren leder og fordeler arbejdsopgaverne mellem det øvrige togpersonale. Togføreren betjener passagererne og kontrollerer billetter. Togføreren står desuden for afkoblingen og etablering af gennemgang i IC3-togene. Togføreren har det sikkerhedsmæssige ansvar for passagererne i toget, samt passagerudvekslingen sker i overensstemmelse med de foreskrevne sikkerhedsinstrukser. Det er lokomotivføreren som har det overordnede sikkerhedsmæssige ansvar for hele toget. Togføreren kan suppleres af en eller flere togpersonale(r).

Uddannelsen til togfører tager cirka 21 uger, hvoraf de 10 af ugerne er praktik. Togføreren undervises i sikkerhed, jernbanegeografi, brandbekæmpelse, materiel kendskab og i kendskab til billetter (alm. togbilletter, takstområdebilletter) samt meget andet. Uddannelsen afsluttes med en sikkerhedseksamen.

DanishView.svg Danske forhold. Denne artikel omhandler alene (eller overvejende) danske forhold. Hjælp gerne med at gøre artiklen mere almen.
JernbaneStub
Denne jernbaneartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.