Tomahawk-krydsermissil

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Et Tomahawk-krydsermissil

Tomahawk-krydsermissilet, BGM-109 Tomahawk el. Tomahawk Land Attack Missile (TLAM) er udviklet af General Dynamics i 1970'erne som et langtrækkende havbaseret krydsermissil til offensive formål med kapacitet til at kunne fremføre kernevåben. Missilet har en rækkevidde på op til 2.500 km, og det anvender GPS til at nå sit mål. Tomahawkmissiler affyres fra skibe, ubåde eller fly.

Produktionen foregik oprindeligt hos General Dynamics, hvorfra den spredtes til McDonnell Douglas og senest til Raytheon, der i dag er hovedansvarlig for produktionen af Tomahawk-krydsermissil.

Siden den oprindelige udvikling af krydsermissilet har der været produceret flere forskellige varianter beregnet til flere kategorier af sprænghoveder. Navigationssystemerne gennemgik samtidig en revolutionerende udvikling fra de første typer, der var baseret på indkodning af landkort kombineret med landskabsgenkendelse til GPS-systemernes udvikling fra omkring 1993. De nyeste udgaver af Tomahawk er forsynet med kameraer, der i forbindelse med GPS-systemerne gør det muligt at omprogrammere missilet undervejs

Tomahawk-krydsermissilet har en længde på mellem 5,6 og 6,3 m, et vingespand på 2,7 m, og det har kapacitet til at fremføre et sprænghoved på 450 kg med en marchhastighed på omkring 880 km/t over en afstand på op til 2.500 km. I de neddroslede udgaver er rækkevidden omkring 1.100 km. Det koster cirka 10 millioner kr. stykket.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

MilitærStub
Denne artikel om militær er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.