Townhouse (Storbritannien)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spencer House St James's i London, er et af de sidste byhuse, som ejes af den adelige familie, der byggede det. Familien Spencer's hus på landet er Althorp i Northamptonshire.

engelsk betyder townhouse (byhus) og var oprindeligt en residens i London for et medlem af adelen eller herskabet i modsætning til deres bolig på landet, country house. De fornemste af Londons townhouses var selvstændige bygninger, men mange var fornemme rækkehuse.

Britiske bygherrer og ejendomsmæglere markedsfører ofte nye huse som townhouses som i USA for at opgradere beskedne boliger og for at undgå tanken om billige arbejderrækkehuse fra den Victorianske æra. De aristokratiske rækkehuse, som stadig ligger ved St. James's Square i Westminster, er glemt af den brede befolkning. Ordet svarer til hôtel particulier for den franske adel i Paris.

Baggrund[redigér | rediger kildetekst]

Et byhus har været den primære residens for en rig familie, som ejede en eller flere ejendomme på landet (herregårde), hvor de boede det meste af året. Nabobygninger og landbrug blev bortforpagtet eller lejet ud, og derved opstod familiernes rigdom og politiske magt. Mange Inns of Court i London var byhuse. Fx var Gray's Inn Reginald de Greys store townhouse.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]