Traktat

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

En traktat er en aftale mellem to (eller flere) suveræne stater. Traktat kommer af latin traktare = behandle skriftligt. Traktaten er selve den nedskrevne aftale (i snæver grad selve det originale underskrevne dokument).

Traktater udfærdiges som afslutning på forhandlinger mellem lande og er bindende for alle parter. Der udfærdiges ofte traktater om krigsafslutning (våbenhvile eller fred) og handel. Traktater træder sædvanligvis først i kraft, når de er ratificeret (bekræftet) af parlamenterne i et vist antal af de underskrivende lande.

De traktater som har størst indflydelse på dansk politik i dag er Atlantpagten (NATO) og Rom-traktaten (EU).

Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.
Gnome-dev-camera.svgDenne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Hjælp os ved at uploade dit eget billede eller finde et på Internettet.
Se nærmere om hvordan

Du kan hjælpe ved at uploade et eller flere af dine billeder til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det/dem i artiklen.

Har du ikke selv taget et billede, kan du søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på fx på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool. Værktøjet er på engelsk, men du skal blot klikke på linket og derefter på knappen "Do it!". Du kan ændre antallet af viste eksempler ved at rette "5" til fx "25" hvis du ikke fandt et godt billede. Du skal være opmærksom på, at fair use ikke er tilladt på den danske Wikipedia. Er du i tvivl kan du spørge en administrator om hjælp.

Kan du ikke finde nogle frie billeder, kan du prøve at spørge ejeren af ikke-frie billeder, om de vil donere et billede. Du kan finde eksempler på forespørgsel her.