Transport-, Bygnings- og Boligministeriet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Transport-, Bygnings- og Boligministeriet
Logo of the Danish Ministry of Transport
Transportministeriet.jpg
Overblik
Minister Ole Birk Olesen
Type Departement
Oprettet 1892
Hovedsæde København K
Leder Jacob Heinsen
Budget ca. 140 mio. kr. (2013[2])
Ansatte ca. 135(2011)[1]
Eksterne henvisninger
www.trm.dk

Transport-, Bygnings- og Boligministeriet fik sit nuværende navn den 28. november 2016. Før hed ministeriet blandt andet heddet : Transport- og Bygningsministeriet; Transportministeriet; Trafikministeriet og Ministeriet for offentlige Arbejder. Ministeriet er den øverste danske statslige myndighed på transportområdet og bygningsområdet.

Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance overtog ministeriet den 28. november 2016. Hans Christian Schmidt fra Venstre blev minister for området den 28. juni 2015.[3] Han afløste Magnus Heunicke fra Socialdemokraterne, der havde været transportminister siden den 3. februar 2014.

Transportministeriet har som hovedopgave at skabe optimale muligheder for mobilitet i Danmark. Blandt ministeriets opgaver er:

  • Planlægning og anlæg af fysisk infrastruktur, for eksempel veje og jernbaner.
  • Drift og vedligehold af fysisk infrastruktur som statsveje og jernbaner samt statslige lufthavne og havne.
  • Tilsyn med post- og jernbanesektoren, luftfartssektoren og vejtransportsektoren.
  • Andre forhold vedrørende færdsel, færger, kollektiv trafik i øvrigt.

Departementschef Jacob Heinsen er den øverste chef for departementes embedsmænd. I forbindelse med ministerrokaden i november 2007 afløste Jacob Heinsen Thomas Egebo, der herefter blev udnævnt til departementschef i Klima- og Energiministeriet.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Ved demokratiets indførelse i Danmark (i forbindelse med Danmarks 1. grundlov af 5. juni 1849) var trafikpolitikken placeret under Indenrigsministeriet. Trafikpolitikken fik sit eget ministerium i 1892 i form af Ministeriet for offentlige Arbejder, der dog blev nedlagt i 1896 for så at genopstå i 1900[4]. I perioden 9. november 1942 til 7. november 1945 havde ministeriet to ministre, Ministeren for offentlige arbejder og Trafikministeren, men var ikke selv delt tilsvarende. Efterfølgende blev ministeriet atter samlet under en minister, Ministeren for offentlige arbejder.

I 1986 skiftede ministeriet navn til Trafikministeriet, der blev anvendt til 2005, hvorefter det ved regeringsdannelsen med tilføjelse af energiområdet (Energistyrelsen) blev til Transport- og Energiministeriet. Energidelen blev den 23. november 2007 overført til det nyoprettede Klima- og Energiministeriet. Herefter hed ministeriet Transportministeriet.

I 2015 blev ministeriet ændret fra Transportministeriet til Transport- og Bygningsministeriet, og ministeriet overtog ansvaret for sager vedrørende byggeri og bygninger herunder administrationen af store dele af statens bygninger fra det daværende Klima-, Energi- og Bygningsministeriet.

Styrelser, selskaber, nævn mv.[redigér | redigér wikikode]

Transportministeriet består af et departement og en række:

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Odczyt z laty.svg Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.