Trenčín (region)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Regionen Trenčín
Trenčiansky kraj
Regionen Trenčíns flag
Flag
Placering
Regionen Trenčíns placering i Slovakiet
Information
Land Slovakiet Slovakiet
Hovedby Trenčín
Areal 4,501.9 km²
Befolkning
 - Total
 - Tæthed
(2008)
599,859 indb.
133 indb. pr. km²
ISO 3166-2 SK-T
Officielle hjemmeside
Trenčín Region

Trenčín (slovakisk: Trenčiansky kraj) er en af de otte slovakiske administrative regioner. Den består af 9 distrikter (okresy). Det 9 distrikter i regionen er: Bánovce nad Bebravou, Ilava, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Považská Bystrica, Prievidza, Púchov og Trenčín. Det højeste punkt i regionen hedder Vtáčnik og er 342 meter højt,l mens det laveste hedder Horná Streda og er 195 meter højt. Tidszonen i regionen er CET (UTC+1), og CEST (UTC+2) når det er sommertid.

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Regionen er lokaliseret i det nord-vestlige Slovakiet, har et areal på 4,502 km² og en befolkning på 600,386 (2005). Danubian Lowland går gennem regionen, samt Nové Mesto nad Váhom og Partizánske-områderne. Der er flere bjergkæder i regionen: en lille del af Lillekarpatarne i syd-vest, Det Hvide Karpater i nord-vest, Javorníky i nord, Strážovské vrchy-bjergene i centrum, Považský Inovec i syd, Vtáčnik i syd-øst og Žiar i øst. Små dele af Lesser Fatra og Kremnické vrchy-bjergene strækker sig også i regionen. Større floder er Váh i den vestlige del af regionen, som har dannet det såkaldte Váh Basin og Nitra i syd-øst og øst, og skabte også Upper Nitra Basin. Myjava springer ud i den vestlige del af regionen, men løber også i regionen Trnava. Regionen grænser op til Žilina i nord-øst og øst, Banská Bystrica i syd-øst, Nitra i syd, Trnava i syd og syd-vest, Tjekkiet og Sydmähren i vest og Zlín i nord-vest og nord.

Demografi[redigér | rediger kildetekst]

Trenčín-regionens våbenskjold

Befolkningstætheden er på 214 indbyggere pr. km², hvilket er mere end slovakiets gennemsnit (110 pr. km²), og det andet højeste efter Bratislava. Det største byer er Trenčín, Prievidza, Považská Bystrica, Dubnica nad Váhom and Partizánske. Ifølge folketællingen fra 2001, havde regionen 605,583 indbyggere, hvoraf at slovakkere danner et relativt stort homogent flertal (97.3%), med et lille mindretal af tjekkere (1%) samt andre.[1]

Distrikter[redigér | rediger kildetekst]

Kommuner i byen[redigér | rediger kildetekst]

Der er 274 kommuner (obce), herunder 18 byer (med fed), hvor omkring 58% af regionen's befolkning bor.


Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  • Kopa, Ľudovít; et al. (2006). The Encyclopaedia of Slovakia and the Slovaks. Bratislava, Slovakia: Encyclopaedic Institute of the Slovak Academy of Sciences. ISBN 80-224-0925-1. {{cite book}}: Eksplicit brug af et al. i: |first= (hjælp); Ekstern henvisning i |publisher= (hjælp) (slovakisk)

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Slovakisk geografiSpire
Denne artikel om slovakisk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi

Koordinater: 48°53′39″N 18°02′26″Ø / 48.8942°N 18.0406°Ø / 48.8942; 18.0406