Tusmørke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Tusmørke (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Tusmørke)
Tusmørke i Danmark, lige efter solnedgang

Tusmørke er betegnelsen for det tidsrum hvor solen er gået ned, men stadig er mindre end et vist antal grader under horisonten. Der er defineret 3 former for tusmørke: borgerligt, nautisk og astronomisk tusmørke:

  • Borgerligt tusmørke defineres ved, at solens centrum er mellem 0 og 6 grader under horisonten. Borgerligt tusmørke er hvad vi almindeligvis betegner som tusmørke. Som hovedregel kan udendørs aktiviteter foregå uden kunstigt lys, og både horisonten og genstande på jorden kan tydeligt ses.
  • Nautisk tusmørke defineres ved, at solens centrum er mellem 6 og 12 grader under horisonten. Man kan som regel se omridset af genstande på jorden, mens horisonten er mere vanskelig at skelne.
  • Astronomisk tusmørke defineres ved, at solens centrum er mellem 12 og 18 grader under horisonten. Ved astronomisk tusmørke ses et mere eller mindre kraftigt genskær af solens lys på nattehimlen. Når der er astronomisk tusmørke hele natten, kalder vi det i Danmark for lyse nætter.

Når solens centrum er mere end 18 grader under horisonten, kaldes det nattemørke.

Overgangen mellem dag og nat benævnes aftenskumring, aftendæmring, mørkning og skumring[1] - hvorimod overgangen mellem nat og dag benævnes morgendæmring, dæmring og gry[2].


Referencer[redigér | rediger kildetekst]