Twitter

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Twitters logo.

Twitter (NYSETWTR) er et socialt netværk og mikro-blogging-værktøj, der giver brugerne mulighed for at sende og læse statusbeskeder, også kendt som tweets. Det helt særlige kendetegn ved Twitter er, at statusbeskederne har været begrænset til maks. 140 tegn tegn, der dog kan udvides med vedhæftede billeder og links. Det betyder, at Twitter ofte har været brugt til korte, hurtige opdateringer og diskussioner.

Tweets vises på brugerens egen profil og kan ses af de andre brugere, der følger vedkommende. I modsætning til andre sociale netværk, har der på Twitter aldrig været krav om, at man skal følge hinanden gensidigt. Det har betydet, at hvor Facebook i de første år blev set som et værktøj til at skabe kontakt med venner, kollegaer og familie, så blev Twitter mere set som et professionelt værktøj. De forskellige sociale medier ændrer dog løbende på deres regler og metoder, og derfor ændres brugen af de sociale medier også løbende.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Ideen til Twitter opstod i marts 2006 som et udviklingsprojekt i podcasting-firmaet Odeo, der var stiftet af Evan Williams. Medarbejderen Jack Dorsey kom på ideen om at lave en service, der skulle gøre det nemt at sende korte beskeder til grupper af mennesker. Han byggede efterfølgende den første prototype i løbet af et par uger sammen med Biz Stone. Den første offentlige udgave blev gjort tilgængelig i juli 2006. På dette tidspunkt hed produktet twttr.

Twitters første gennembrug kom på den indflydelsesrige SXSW-konference i Texas i 2007, hvor det samlede antal tweets steg fra 20.000 til 60.000 dagligt.

I efteråret 2013 gik Twitter på Børsen, og firmaets samlede værdi endte på 31 milliarder dollars. Der har løbende været en debat om Twitters reelle værdisætning, da antallet af nye brugere er stagnerende og firmaets omsætning stadig er lav i forhold til værdisætningen på Børsen. Den årlige omsætning lå i 2015 på 2,2 mia. dollars, mens der i samme år var en underskud på 500 millioner dollars.

Twitter har gennem årene købt en række andre firmaer og produkter med det formål at indkooperere dem i Twitter. Det gælder blandt andet Tweetdeck, Twitpic, Vine og Periscope.

Størrelse[redigér | redigér wikikode]

Internationalt gennemgik Twitter en eksplosiv vækst i de første år. Ifølge firmaets egne tal havde de i otober 2008 3,2 mio. brugerkonti, hvilket var vokset til over 500 millioner aktive brugere i 2012 [1]. Brugerne genererer over 340 millioner tweets daglig, og udførte 1,6 milliarder søgninger per dag. [2]

I Danmark var der i maj 2016 350.000 danske brugerprofiler, hvoraf halvdelen er så aktive, at de tweeter mindst en gang om måneden.

Twitter i samfundet[redigér | redigér wikikode]

Twitter blev i de første år særligt kendt for evnen til at rapporteret nyheder hurtigere end af gængse nyhedsmedier på nettet. Når en dramatisk nyhed finder sted, kan en borger med en smartphone med Twitter med det samme rapportere, hvad han eller hun ser. Et af de mest kendte eksempler var flystyrtet på Hudsonfloden i New York og Turkish Airlines-flystyrtet ved Schiphol-lufthavnen i februar 2009.[Kilde mangler] Da Osama bin Laden blev dræbt, var det også en lokal Twitter-bruger, der først undrede sig over helikopter-trafik.

Twitter er meget udbredt blandt politikere, journalister og topfolk i fx interesseorganisationer og firmaer. Her benytter politikere og topfolk sig af muligheden for at udsende korte meldinger om aktuelle emner, som ofte bliver grebet og gentaget af pressen.

Mange kendte skuespillere, musikere og sportsfolk bruger deres Twitter-konto til at rapportere fra turneer eller kampe, både direkte til deres fans og via medierne. Mange har brug for sin daglige dosis af newsfeed fra deres idol, og man føler at man kommer tættere på sit idol ved at følge dem.

Ind imellem mødes folk fra Twitter til arrangementer, der kaldes et tweetup.

Værktøjer[redigér | redigér wikikode]

Twitter kan både bruges direkte fra firmaets egen hjemmeside, fra apps og fra tredjeparts-programmer som Hootsuite og Tweetdeck. Sidstnævnte værktøj blev opkøbt af Twitter selv. De eksterne værktøjer giver ofte et bedre overblik og muligheder for at sende tweets på bestemte tidspunkter samt søge på udvalgte målgrupper og søgeord. Det er også muligt at trække tweets ud som RSS-feed eller Twitters API. Det gør det muligt fx at integrere tweets på andre sider og services.

En del eksterne værktøjer såsom billedservices, live-video og link-forkortere er efterhånden blevet integreret ind i Twitters eget interface.

Twitter har indført Verified Accounts, der kan kendes på et lille blåt flueben, for at gøre det nemmere for brugerne at skelne falske konti fra rigtige konti.

Twitters metoder og fagtermer[redigér | redigér wikikode]

Twitter har hen over årene udviklet nogle særlige værktøjer og forkortelser, som dels gør det muligt at sende tweets til udvalgte bruger, at søge på bestemte ord eller emner. Twitter justerer løbende på regler og metoder.

Starter men et tweet med D og efterfølger det med et brugernavn, vil det blive sendt som en direkte besked, der kun kan læses af pågældende person. På den måde kan Twitter også bruges som et chat-program, hvor man taler direkte med udvalgte personer uden at andre kan læse med.

Twitter-bruger har også indført en kotume med at bruge "HT" (Hattip) og "via" for at kreditere de brugere, der først har fundet og spredt en oplysning.

Twitters brugere begyndte at bruge hashtag-tegnet # - foran bestemte emneord. Siden har Twitter gjort alle hashtags klikbare, og på den måde kan man bruge værktøjet til lynhurtigt at få overblik over, hvad der skrives om bestemte emneord. Da søgefunktionen næsten virker i realtid, er den ekstrem brugbar under breaking news, konferencer, tv-udsendelser, mv.

Vigtigheden af de særlige forkortelser er dog ved at blive udfaset efterhånden som Twitter indarbejder værktøjer til direkte beskeder, retweets, mv. direkte i Twitter.com og Tweetdeck.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Twitter Passed 500M Users In June 2012, 140M Of Them In US; Jakarta ‘Biggest Tweeting’ City". TechCrunch. July 30, 2012. 
  2. ^ Twitter Search Team (May 31, 2011). "The Engineering Behind Twitter’s New Search Experience". Twitter Engineering Blog. Twitter. Retrieved June 10, 2011.