USA's nationale økonomiske råd

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

USA's nationale økonomiske råd (National Economic Council, forkortet NEC) er det vigtigste forum for den amerikanske præsidents rådslagning om økonomisk politik. Direktøren for NEC er dermed også en af præsidentens vigtigste økonomiske rådgivere.

Historie og formål[redigér | redigér wikikode]

Rådet blev oprettet i 1993 af præsident Clinton som led i opfyldelsen af hans valgløfte om at give USA's økonomiske situation topprioritet.[1] Rådet skal koordinere processen med at udvikle administrationens økonomiske politik og rådgive præsidenten herom. Rådet sikrer også, at diverse trufne beslutninger og tiltag er i overensstemmelse med præsidentens udtalte mål og holder øje med implementeringen af den økonomiske politik.[2] Rådet er dannet efter model af USA's nationale sikkerhedsråd.[3]

Den nuværende direktør for NEC (udpeget af Donald Trump) er Gary Cohn.

Organisation[redigér | redigér wikikode]

USA's præsident er selv formand for rådet, hvis medlemmer desuden er vicepræsidenten, udenrigs-, finans- og en række andre ministre samt forskellige andre højtstående repræsentanter for præsidentens administration, herunder også formanden for Rådet af Økonomiske Rådgivere. Direktøren for NEC sidder i rådet og er dets daglige leder. Hans fulde titel er Assistant to the President for Economic Policy and Director of the National Economic Council. To af de hidtidige direktører, nemlig Robert Rubin og Larry Summers, har også været finansministre i USA - henholdsvis umiddelbart efter og 8 år før de var direktører for NEC.

Direktører for USA's Nationale Økonomiske Råd[redigér | redigér wikikode]

Direktør Fra Til Præsident
Robert Rubin 25. januar 1993 11. januar 1995 Bill Clinton
Laura Tyson 21. februar 1995 12. december 1996
Gene Sperling 12. december 1996 20. januar 2001
Larry Lindsey 20. januar 2001 12. december 2002 George W. Bush
Steve Friedman 12. december 2002 10. january 2005
Al Hubbard 10. januar 2005 28. november 2007
Keith Hennessey 28. november 2007 20. januar 2009
Larry Summers 20. januar 2009 31. december 2010 Barack Obama
Gene Sperling 20. januar 2011 5. marts 2014
Jeff Zients 5. marts 2014 20. januar 2017
Gary Cohn 20. januar 2017 - Donald Trump

Det Nationale Økonomiske Råd og Rådet af Økonomiske Rådgivere[redigér | redigér wikikode]

Ved siden af det Nationale Økonomiske Råd har præsidenten også et andet rådgivende organ i den økonomiske politik, nemlig Rådet af Økonomiske Rådgivere (oprettet af præsident Truman i 1948) til at give inspiration i den økonomiske politik. De to organer har en klar arbejdsdeling: Det Nationale Økonomiske Råd er dybt involveret i den politiske proces med udarbejdelsen og udførelsen af den konkrete økonomiske politik. Rådet af Økonomiske Rådgivere er lidt mere tilbagetrukket i forhold hertil. Dets medlemmer og ansatte er typisk universitetsforskere eller forskeruddannede med en Ph.D.-grad, og de overvåger og analyserer den generelle økonomiske situation og udarbejder analyser og memoer til præsidenten. Den tidligere direktør for NEC Keith Hennessey har udtrykt det sådan: "NEC does economic policy and decision-making, and CEA does economics (NEC står for den økonomiske politik og beslutningstagning, og CEA står for økonomien)".[3] En anden kommentator har sagt, at CEA er en tænketank og NEC en kommandocentral.[4] I nogle henseender kan de to råds rolle sammenlignes med forholdet i Danmark mellem De Økonomiske Råd og embedsmændene i Finansministeriet.

Kilder[redigér | redigér wikikode]