UU vejledning

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Stop hand nuvola.svgDenne side er foreslået omskrevet
– da en skribent har vurderet at indholdet ser ud til at være skrevet af en person, der må formodes ikke at kunne holde et neutralt synspunkt i sin vurdering af artiklens indhold og/eller relevans. Læs mere om hvilke typer af artikler, du normalt skal afholde dig fra at skrive hér: Typer af selvbiografier.
Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Almostequal.svgDublet
Denne artikel handler om det samme som Ungdommens_Uddannelsesvejledning.   (Diskutér artiklen)

UU Vejledning[1] (Ungdommens Uddannelsesvejledning) vejleder unge om valg af uddannelse og erhverv. UU vejledning tilbydes elever i folkeskolens ældste klasser og frie/private skolers ældste klasser samt alle unge under 25 år, som ikke er i gang med eller har gennemført en ungdomsuddannelse.

Lov om vejledning[redigér | redigér wikikode]

UU vejledningen er funderet i gældende lovgivning om vejledning; Bekendtgørelse af lov om vejledning om uddannelse og erhverv samt pligt til uddannelse, beskæftigelse m.v.[2]

Den lovmæssige målsætning for UU vejledning lyder:

  • Paragraf 1 Vejledningen efter denne lov skal bidrage til, at valg af uddannelse og erhverv bliver til størst mulig gavn for den enkelte og for samfundet, herunder at alle unge gennemfører en erhvervskompetencegivende uddannelse.
  • Stk.2. Vejledningen skal i særlig grad målrettes unge, som uden en særlig vejledningsindsats har eller vil få vanskeligheder ved at vælge, påbegynde eller gennemføre en uddannelse eller vælge et erhverv.
  • Stk. 3. Vejledningen skal inddrage såvel den enkeltes interesser og personlige forudsætninger, herunder uformelle kompetencer og hidtidige uddannelses- og beskæftigelsesforløb, som det forventede behov for uddannet arbejdskraft og selvstændige erhvervsdrivende.
  • Stk.4. Vejledningen skal bidrage til, at frafald fra og omvalg i uddannelserne begrænses mest muligt, og at den enkelte elev eller studerende fuldfører den valgte uddannelse med størst muligt fagligt og personligt udbytte.
  • Stk. 5. Vejledningen skal endvidere bidrage til, at den enkelte selv kan søge og anvende informationer, herunder it-baserede informations- og vejledningstilbud, om uddannelse, uddannelsesinstitutioner og fremtidig beskæftigelse.
  • Stk. 6. Vejledningen skal gives således, at der for den enkelte sikres sammenhæng og progression i vejledningsindsatsen.
  • Paragraf 2. Vejledningen efter denne lov skal være uafhængig af sektor- og institutionsinteresser.
  • Stk. 2. Vejledningen skal varetages af personer, der har en uddannelses- og erhvervsvejlederuddannelse, som er godkendt af Undervisningsministeriet, eller som kan dokumentere et tilsvarende vejledningsfagligt kompetenceniveau.
  • Stk. 3. Undervisningsministeren fastsætter regler om forhold omfattet af stk. 2.

Forankring[redigér | redigér wikikode]

UU vejledningen er typisk forankret i UU centre, i nogen tilfælde som del af eller sammen med ungeenheder eller jobcentre. UU er de fleste steder oprettet som et samarbejde mellem flere kommuner. Se oversigt over UU centre i Danmark

Profession[redigér | redigér wikikode]

UU Vejledning udføres af UU vejledere med enten Diplomuddannelsen i uddannelses-, erhvervs- og karrierevejledning[1] eller Master i vejledning [3]

Vejledningsfaglige organisationer[redigér | redigér wikikode]

Hovedparten af UU centre i Danmark er organiseret under UU DANMARK [4], et fælles sekretariat for landets UU centre. UU DANMARK skiftede i 2013 navn fra UUUC (Ungommens Uddannelsesvejlednings Udviklingscenter) til UU DANMARK. Herudover er mange UU vejledere medlem af Danmarks Vejlederforening[5]

Det danske vejledningssystem[redigér | redigér wikikode]

UU vejledningen er et af flere vejledningstilbud i Danmark. Andre vejledningsinstanser findes ved eVejledning, Studievalg, jobcentre, frie grundskoler, ungdomsskoler, efterskoler, produktionsskoler, erhvervsakademier, professionshøjskoler og universiteter.

Referencer[redigér | redigér wikikode]