Udstødelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Udstødningssystem.
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Udstødelse (dvs. social udstødelse) vil sige udstødning i forhold til en eller flere af de grupper, man tilhører, og det er en af de hårdeste sanktioner, et menneske kan opleve. Alle har brug for anerkendelse, venskab samt en følelse af at være en del af et fællesskab. Ja det er endda af betydning for ens fysiske og psykiske sundhedstilstand.

Bliver man udstødt af gruppen er man i stedet udsat for dens umedfølende hån og foragt. Man har ingen at betro sig til, ingen til at sludre og pjatte med, og ingen til at trøste én i tilfælde af modgang.

Den vigtigste gruppe, man tilhører, er sædvaligvis den nærmeste familie, i nogle kulturer den udvidede slægtsfamilie, og derfor er eventuel udstødning fra denne gruppe noget af det mest traumatiske, man kan opleve, men også ustødning i skolen eller på arbejdspladsen kan være slem for de, den rammer. En følelse af ensomhed og forladthed, måske kulminerende i bittert had mod alt og alle, er i alle tilfælde en sikker konsekvens.

PsiSpire
Denne artikel om psykologi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.