Ukrainske Karpater

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Ukrainske Karpater i det Karpatiske Biosfærereservat

De Ukrainske Karpater (ukrainsk: Українські Карпати) er en del af de østlige Karpater, inden for grænserne det nuværende Ukraine. De ligger i det sydvestlige hjørne af det Vestukraine, inden for administrative områder af fire ukrainske regioner (oblaster), der dækker den nordøstlige del af Zakarpatska oblast, den sydvestlige del af Lviv oblast, den sydlige halvdel af Ivano-Frankivsk oblast og den vestlige halvdel af Tjernivtsi oblast.[1]

Karpaternes økonomiske region (ukrainsk: Карпатський економічний район) i Ukraine, der dækker fire administrative regioner (oblaster)
Topografisk kort de Ukrainske Karpater

De Ukrainske Karpater strækker sig generelt i nordvest-sydøstlig retning, og starter ved Ukraines tredelte grænsepunkt med Polen og Slovakiet og fortsætter mod den ukrainske grænse til Rumænien. I den geologiske klassificering tilhører de ukrainske Karpater to karakteristiske kategorier, hvor hovedparten hører under de ydre østlige karpater og en mindre del til de indre østlige karpater.

Der er flere overlappende varianter af inddelinger, af de forskellige betegnelser for bjergkæderne i de Østlige Karpater. de De ydre østlige karpater, der spænder over det sydøstlige hjørne af Polen, det nordøstlige hjørne af Slovakiet og den vestlige del af Ukraine, almindeligvis kendt som Østbeskiderne (ukrainsk: Східні Бескиди; polsk: Beskidy Wschodnie), mens i Slovakiet betegnelsen Meadowed Mountains (slovakisk: Poloniny) bruges også til samme bjergkæde. Omfanget af disse udtryk varierer i overensstemmelse med forskellige traditioner og klassifikationer.

Afdelinger af Karpaterne, herunder sektioner i Ukraine
Afdelinger af de ydre østlige Karpater, herunder sektioner i Ukraine

Kort[redigér | rediger kildetekst]

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]