Uljanovsk oblast

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Uljanovsk oblast
Ульяновская область
Oblast
Flag of Ulyanovsk Oblast.svg
Coat of Arms of Ulyanovsk Oblast.png
Nationalsang: Ingen
Land Rusland Rusland
Føderalt distrikt Volgas
Økonomisk region Volgas
Officielle sprog Russisk
Administrativt center Uljanovsk
Areal 37.181 km² (nr. 59)
Indbyggertal 1.246.618 (2018)[1] Rediger på Wikidata (nr. 38)
Grundlagt 19. januar 1943
Lovgivende forsamling Duma
 - Guvernør Sergej Morozov
Tidszone UTC+3
(MSK)
Uljanovsk oblasts placering i Rusland
Uljanovsk oblasts placering i Rusland
Hjemmeside: Officiel hjemmeside

Uljanovsk oblast (russisk: Ульяновская область, tr. Uljanovskaja oblast) er en af 46 oblaster i Den Russiske Føderation. Oblasten har et areal på 37.181 km² og 1.246.618 (2018)[1] Rediger på Wikidata indbyggere. Det administrative center i oblasten er placeret i byen Uljanovsk (russisk: Ульяновск), der med sine 624.518 (2017)[2] Rediger på Wikidata indbyggere er oblastens største by. Den næststørste by i oblasten er Dimitrovgrad (russisk: Димитровград) med 116.055 (2017)[3] Rediger på Wikidata indbyggere. Uljanovsk oblast ligger i Volgas føderale distrikt.

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Volga nær Uljanovsk

Oblasten er beliggende i den nordlige del af Østeuropæiske Slette i den europæiske del af Rusland, i den nordlige del af Volgaregion.

Den vestlige del af oblasten er præget af højene på Volgaplateauet med højder på op til 358 moh. Øst for Volga er oblasten et udpræget steppelandskab. En fjerdedel af oblastens område er dækket med løvfældende skove; resten er stepper og enge. Vådområder dækker omkring 6% af oblastens.

Grænser[redigér | redigér wikikode]

Uljanovsk oblast grænser op til Republikken Tjuvasjien mod nord, den Republikken Tatarstan mod nordøst, Samara oblast mod øst, Saratov oblast mod syd, Pensa oblast mod vest og Republikken Mordovija mod nordvest.

Klima[redigér | redigér wikikode]

Uljanovsk oblast har et moderat fastlandsklima med store temperaturforskelle. Den gennemsnitlige temperatur i juli er +19 °C og i januar -11 °C. Som vejrsystemer bevæger sig ind og ud af området, ændre gennemsnitlige daglige temperaturer ofte mere end 25 °C i løbet af få dage. Fast snedække er typisk til stede fra november til begyndelsen af april. Nattefrost forekommer indtil slutningen af maj, hvilket begrænser landbruget til kulde-resistente planter såsom rug og vinterhvede. Den årlige nedbør er på 400 mm.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Russisk geografiStub
Denne artikel om russisk geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi

Koordinater: 53°57′N 47°55′Ø / 53.95°N 47.92°Ø / 53.95; 47.92