Ulvhild

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Ulvhild Håkonsdatter (ca. 1095-1148) var dronning af Svitjod (Sverige) i 1100-tallet, som var stærkt involveret i nordisk stormagtspolitik, blandt andet blev det påstået at hun var en giftmorder og en viljestærk intrigemager.

Ulvhild var af norsk slægt. Hendes far var jarl Håkon Finnsson fra Buskerud, søn af Finn Håreksson, som var søn af Hårek ØyvindssonTjøtta i Hålogaland, søn af den store skjald Eyvind Skaldaspillir Finnsson.

Ulvhild var gift med:

I år 1116 blev Ulvhild gift med den svenske konge Inge den yngre. År 1118 blev det sagt, at det var hende som opildnede Inge til at myrde sin medregent og ældre bror kong Filip. År 1125 blev Inge forgiftet med «en ond drik» i Vreta.

I år 1130 giftede hun sig med kong Nils Sveinsson af Danmark, far til Magnus den stærke som regerede over en del af Sverige. Samme år myrdede Magnus sin fætter Knud Lavard og stod bag et af danmarkshistoriens mest berømte mord, som også kastet Danmark ud i en oprivende borgerkrig. Enkelte har forsøgt at fremstille Ulvhild som hjernen bag mordet. Da kong Inge blev dræbt i borgerkrigen, rømmede hun fra Danmark og opsøgte Sverker, høvding eller konge i Østgøtland, og fik ham overbevist om, at han ville kunne blive aksepteret som konge også Vestgøtland, hvis hun blev gift med ham. Ulvhild fik ret og i år 1130 blev Sverker hyldet som hele Sveriges konge. Han kaldes for Sverker den ældre for at adskille ham fra sønnesønnen Sverker Karlsson den yngre.

Hendes børn:

Moderne historikere er skeptiske over anklagelsene om, at Ulvhild var den «onde» kvinde som den umiddelbare eftertid har beskrevet hende som. Men at hun må have været viljestærk og handlekraftig synes sandsynligt.

Gennem sin byrd og sine ægteskaber fik Ulvhild et betydningsfuldt kontaktnet og sandsynligvis også stor personlig økonomiske magt. Hun var ven med ærkebiskop Eskil i Lund, som igen stod i nær kontakt med Bernhard af Clairvaux. Sit kontaktnet havde hun med sig i ægteskabet med Sverker, og det var hende som tog initiativet til at invitere cistercienserne til Østergøtland. Sammen med Sverker grundlagde hun Alvastra kloster ved at hun i 1143 overlod kongsgården Alvastra til munkene. Senere også Nydala kloster. I 1148 døde hun sandsynligvis på Alvastra, hvor hun blev begravet.

Foregående: Dronning af Sverige Efterfølgende:
Ragnhild af Telge Rikissa af Polen
Foregående: Dronning af Danmark Efterfølgende:
Margrete Fredkulla Malmfrid Mstislavlsdatter