Spring til indhold

Inge den yngre

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Inge den yngre
Personlig information
Født1000-tallet Rediger på Wikidata
Død1125 Rediger på Wikidata
GravstedVreta kloster Rediger på Wikidata
FarHalsten Rediger på Wikidata
SøskendeFilip Rediger på Wikidata
ÆgtefællerUlvhild (1117-1125),
Ragnhild av Tälje (til 1117) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
BeskæftigelseMonark Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Gravsten over Inge den yngre og hans bror Filip, Vreta klosterkirke, på initiativ af kong Johan 3., 1500-tallet.

Inge den yngre var konge af Sverige fra omkring 1110 til begyndelsen af 1120'erne.[1]

Han var søn af Halstein af Sverige, bror til Filip af Sverige (Filipus), og brorsøn af Inge den ældre. Han tilhørte Stenkilætten. Overleveringen om at Inge regerede sammen med sin bror Filip støttes ikke i de ældste svenske kongeberetninger, og dukker først op i middelalderlige islandske skrifter, Langfedgatal og Hervors saga.[2]

Inge den yngre kan muligvis have været gift med Sankt Ragnhild af Södertälje, men det siges også om hans farbror Inge den ældre. Det er mere sikkert, at han var gift med norske Ulvhild Håkonsdatter (c.1090–1148) fra den gamle HålogalandsætTjøtta. Ulvhild, en viljestærk og på mange måder imponerende, skønt også kraftig bagtalt kvinde, var efter Inge den yngres død først gift med kong Niels af Danmark og derefter igen med en svensk konge Sverker den ældre.

Meget lidt er kendt om Inge den yngres regeringstid. Norge kan have generobret Jämtland fra Sverige i 1111. I hvert fald blev de kaotiske tilstande efter kong Inges død udnyttet af den norske konge Sigurd Jorsalfar, som i 1123 drog ud på et korstog for at omvende det halvt hedenske Småland.[3] Videre skal en Kol Sverkersson ("kong Kol") have gjort Østergøtland uafhængigt.

Det var angiveligt der, kong Inge den yngre blev forgiftet af "en ond drik",[4] muligvis i Vreta. I den grav i Vreta kloster, hvor Inge den yngre menes at ligge sammen med sin bror Filip, blev der fundet to skeletter af meget høje personer, (1,98 og 2,02 m).[5] Det kan tyde på at det virkelig er brødrene, der ligger i graven, for Stenkilætlingerne var kendt for at være høje. Med Inge den yngres død var Stenkilætten uddød.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Inge d.y. i Svensk biografisk leksikon
  2. ^ konung Filip - Svenskt Biografiskt Lexikon
  3. ^ Sigurd Jorsalfare – Store norske leksikon
  4. ^ Inge d.y., https://sok.riksarkivet.se/sbl/artikel/14102, Svenskt biografiskt lexikon (art. af Hans Gillingstam), hentet 26.9.2019
  5. ^ [1] Arkiveret 14. august 2017 hos Wayback Machine Fornvännen, s. 29 og 30
Inge den yngre
Død: 1125
Titler som regent
Foregående:
Filip
Konge af Sverige
1118 - 1125
Efterfølgende:
Ragnvald Knaphövde