Spring til indhold

Underart

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Biologisk klassifikation

Domæne
Rige
Række / Division
Klasse
Orden
Familie
Tribus
Slægt
Art
Underart
Varietet

En underart (forkortet: subsp. eller ssp., fra latin subspecies) er inden for den biologiske systematik en rang lige under art. En underart kan også betegne en takson af denne rang, det vil sige en gruppe af organismer, f.eks. dyr eller planter, der har en række fællestræk, men som ikke udgør en selvstændig art.

I zoologi og bakteriologi er underarten den nederste taksonomiske rang, der kan navngives. Inden for botanik kan andre niveauer navngives, f.eks. varietet.

Definition[redigér | rediger kildetekst]

Underarter defineres almindeligvis som grupper af organismer af den samme art, der er i stand til at få fertilt afkom, men ikke krydses indbyrdes under naturlige forhold på grund af geografisk isolation, seksuel selektion eller af andre grunde. Forskelle mellem underarter er normalt mindre tydelige end forskelle mellem arter. Da arter udvikler sig gradvist ved at lokale bestande isoleres fra hinanden (ligesom underarter, blot i længere tid), vil der findes grænsetilfælde, hvor det er en skønssag, om der er tale om en art eller underart.[1]

Regler for navngivning[redigér | rediger kildetekst]

Inden for zoologi accepterer International Code of Zoological Nomenclature (4. udgave, 1999) kun rangen underart under artsniveau.[2] Mens det videnskabelige navn for en art er et toleddet navn, er det videnskabelige navn for en underart treleddet. En tigers videnskabelige navn er Panthera tigris, så navnet for underarten sumatratiger er Panthera tigris sumatrae.

Inden for botanik er underarten en af mange niveauer under artsniveau, idet der f.eks. også findes "varietet" og "form". Forkortelsen "ssp." eller "subsp." foranstilles underartsnavnet i en underarts videnskabelige navn, som f.eks. Dactylorhiza majalis ssp. purpurella for purpurgøgeurt.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Kilder og eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Peder Jacobsen og Leif Schack-Nielsen (red.). Se på fugle. Afsnittet "Fuglenes systematik og bygning" af Jon Fjeldså, side 75. Gads Forlag/Dansk Ornitolgisk Forening. 1987. ISBN 87-12-01703-5.
  2. ^ International Code of Zoological Nomenclature. 4. udgave. Natural History Museum. 2000. Hentet 9. februar 2016.