Universitetsbyen i Caracas

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
UNESCO Verdensarvsområde
Universitetsbyen i Caracas
Pastor de Nubes o Formes de Lutin.JPG
Statuen Cloud Shepherd af kunstneren Hans Arp opstillet på campus
Land Venezuela Venezuela
Type Kultur
Sted Caracas, Venezuela
Kriterium i, iv
Reference 986
Region Amerika
Indskrevet 2000 (24. session)

Universitetsbyen i Caracas (spansk: Ciudad Universitaria de Caracas) er Venezuelas centraluniversitet's hovedcampus i Caracas. Den blev tegnet af den venezulanske arkitekt Carlos Raúl Villanueva og blev i år 2000 optaget på UNESCOs Verdensarvsliste.

Universitetsbyen betragtes som et arkitektonisk og byplanlægningsmæssigt mesterværk og er det eneste universitetscampus, tegnet af en enkelt arkitekt, som har modtaget en sådan anerkendelse af UNESCOkommitten.

Campus og universitetsbygninger anses for at være Villanuevas mesterværk. Projektet krævede en massiv indsats af både byplanlægningen arkitektonisk design. Området blev skabt, hvor den gamle Hacienda Ibarra (som oprindeligt tilhørte Simon Bolivar 's familie) eksisterede og blev forenet til byens centrum omkring Plaza Venezuela. Præsident Isaias Medina Angarita's administration købte Hacienda Ibarra i 1942, for at give universitetet en større plads end Saint Francis Covent og gav Villanueva en enestående mulighed for at anvende deres bevidste integration af kunst og arkitektur i stor skala. Det omfattende urbankompleks på omkring 2 km² omfatter i alt 40 bygninger, og blev en af de mest succesfulde anvendelser af moderne arkitektur i Latinamerika. Villanueva arbejdede tæt sammen med alle de kunstnere der har bidraget deres arbejde og personligt tilsyn med projektet i 25 år frem til slutningen af 1960'erne, da hans helbred forværres og tvang ham til at forlade nogle par bygninger i projekteringsfasen.

Området opstod i midten af 1900'erne, og er et eksempel på sin tid arkitektur og byplanlægning.

Når området blev Verdensarvsområde i 2000, fremhævede udvalget bl.a. følgende bygninger: Aula Magna med "Clouds" ved Alexander Calder, det olympiske stadion og det overdækkede torv.

Kunstnere som har bidraget til projektet[redigér | redigér wikikode]

Internationale[redigér | redigér wikikode]

Kunstnere fra Venezuela[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 10°29′25″N 66°53′26″V / 10.49028°N 66.89056°V / 10.49028; -66.89056