Venezuela

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Den Bolivarianske Republik Venezuela
República Bolivariana de Venezuela
Venezuelas flag
Venezuelas
Flag
VEN orthographic.svg
Hovedstad
og
Caracas
10°30′N 66°56′W / 10.500°N 66.933°V / 10.500; -66.933
Officielle sprog Spansk
Regeringsform Republik
Nicolás Maduro
Uafhængighed
-  • Erklæret
 • Anerkendt
Fra Spanien
5. juli 1811
24. juni 1821
Areal
- Total
916.445 km2  (nr. 32)
Vand (%)
0,3%
Indbyggertal
- Anslået 2010
28.833.845 (nr. 45)
30/km2  (nr. 145)
BNP (nominelt) Anslået 2005
- Total
122,3 mia. USD (nr. 40)
- Pr. indbygger
5.800 USD (nr. 88)
Valuta Bolívar (VEB)
Tidszone (UTC-4:30)
Kendings-
bogstaver (bil)
YV
Luftfartøjs-
registreringskode
YV
Internetdomæne .ve
Telefonkode +58
ISO 3166-kode VE, VEN, 862

Venezuela [vænəsuˈe·la], officielt Bolivarianske Republik Venezuela (spansk: República Bolivariana de Venezuela), er et land ved den nordlige kyst i Sydamerika. Venezuela dækker over et areal på 916.445 kvadratkilometer og har en estimeret befolkning på omkring 29.100.000. Venezuela bliver betragtet som et land med en ekstrem høj biodiversitet, med naturområder der spænder fra Andesbjergene i vest, Amazonas-skovene i syd, den store Llanos-slette og den caribiske kyst i den centrale del af landet til Orinocos floddelta i øst.

Venezuela er medlem af ALBA, Unasur, Mercosur, Den Latinske Union, OAS, G-15 og associeret medlem af Den Andiske Sammenslutning samt observatør i Den Arabiske Liga.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Uddybende artikel: Venezuelas historie

Venezuela blev den første permanente spanske koloni i Sydamerika i 1522 og størstedelen af det nuværende Venezuela blev senere lagt ind under vicekongedømmet Ny Granada. Landet opnåede selvstændighed fra Spanien i 1821 under ledelse af Simón Bolívar. Efter selvstændigheden indgik Venezuela i føderationen Gran Colombia sammen med Colombia, Panama og Ecuador til 1830, da Venezuela brød ud og blev en selvstændig republik.

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Uddybende artikel: Venezuelas geografi
Venezuelas topografi.

Venezuela har mange forskellige landskabstyper. I nordvest samt langs den caribiske kyst i nord ligger en udløber af Andesbjergene, hvor det højeste punkt er Pico Bolívar (5.007 m). I nordvest findes også lavsletter omkring indsøen Maracaibo og ved Venezuelagolfen. Midt i landet ligger store sletteområder, benævnt "llanos", som strækker sig fra grænsen mod Colombia og til Orinoco-floddeltaet. Syd i landet ligger Guyanahøjsletterne og Salto del Angel, som er verdens højeste vandfald.

Klimaet er tropisk og generelt varmt og fugtigt. På højsletterne kan temperaturen og fugtigheden være mere moderat.

Hovedstaden Caracas er den største by i landet. Andre større byer er Maracaibo, Barquisimeto, Valencia, Maracay og Ciudad Guayana.

Politik[redigér | redigér wikikode]

Uddybende artikel: Venezuelas politik

Karakteristisk for Venezuelas historie i 1800-tallet og i begyndelsen af 1900-tallet var politisk ustabile regeringer, skiftende diktaturer og revolutionær uro. På grund af store fund af olie blev landet markant rigere, og ikke mindst generalen Eliazar López Contreras, som var præsident fra 1935 til 1941, investerede pengene i at styrke landets fødevareproduktion, blandt andet ved at oprette en landbrugskoloni med 48 danske familier i 1938 i dalen Chirgua.

Efter militæret trak sig ud af politik i 1958 har Venezuela haft demokratisk valgte civile regeringer. Hugo Chávez blev valgt til præsident i 1998 med 56,2% af stemmerne som den første folkevalgte præsident, der ikke kom fra enten AD eller COPEI- partiet. En ny forfatning blev vedtaget ved en folkeafstemning i 1999. Hugo Chavez blev i 2000 og 2006 genvalgt med henholdsvis 59,76 % og 62,84 % af stemmerne. I 2002 blev hans styre udsat for et mislykket kup efter optøjer i hovedstaden Caracas.

Chávez lagde i sin regeringsperiode kraftig afstand til USA og nabolandet Colombia, sidstnævnte ved at tillade FARC at have baser i Venezuela. Chávez forsøgte at opbygge en alliance mod USA gennem samarbejder med bl.a. Irans Mahmoud Ahmadinejad, Bolivias Evo Morales og Cuba. Venezuela er et af de få lande, der sammen med Rusland anerkender Abkhasien og Sydossetien.

Chávez døde i 2013 og blev afløst af Nicolás Maduro, der fungerede som udenrigsminister under Chávez.

Venezuela er bl.a. medlem af FN, WTO, OPEC og OAS.

Administrativ inddeling[redigér | redigér wikikode]

Venezuelas delstater

Venezuela er inddelt i 23 delstater (estados), et hovedstadsdistrikt (Distrito Capital) og et føderalt område (Dependencia Federal) samt Guayana Esequiba (opnået i forbindelse med grænsestridigheder med Guyana). Venezuela er yderligere underinddelt i 335 kommuner (municipios). Disse er underinddelt i over tusind sogn (parroquias). Staterne er grupperet i ni administrative regioner (regiones administrativas).

Distrikter


Føderalt område


Administrative områder

Venezuela Regiones Administrativas.svg
Navn Delstater
     Andes Barinas, Mérida, Táchira, Trujillo, Páez (kommune i Apure)
     Hovedstad Miranda, Vargas, Distrito Capital
     Central Aragua, Carabobo, Cojedes
     Central-vest Falcón, Lara, Portuguesa, Yaracuy
     Guayana Bolívar, Amazonas, Delta Amacuro
     Øområde Nueva Esparta, Dependencias Federales
     Llanos Apure (undtagen kommunen Páez), Guárico
     Nord-øst Anzoátegui, Monagas, Sucre
     Zulia Zulia

Økonomi[redigér | redigér wikikode]

Uddybende artikel: Venezuelas økonomi

Venezuela er økonomisk afhængig af oliesektoren, som står for ca. en tredjedel af bruttonationalproduktet og 80% af eksportindtægterne. I begyndelsen af 2000-tallet gjorde ustabile indenrigspolitiske forhold, med blandt andet kupforsøg, at økonomien blev svækket. Dette kulminerede i en to måneder lang lockout i olieindustrien ved årsskiftet 2002 – 2003.

Landet er præget af store forskelle i indtægt og store dele af befolkningen er fattig. Landet præges et en betydelig korruption og er ifølge Transparency International det mest korrupte land i Sydamerika.[1]

Den officielle valutakurs på US-dollar er fastsat til 6,5 Bolivares Fuerte*). På det "uoficielle" marked handles US-dollar til 50–60 Bolivares Fuerte alt afhængig af efterspørgsel og udbud, dette skyldes især regeringens kontrol med udenlandsk valuta og indbyggernes adgang til denne.

  • pr. 1.1.2008 indførtes Bolivares Fuerte, som erstatning for den "gamle" Bolivares. Dette skete ved at slette 3 nuller, således at 1.000 "gamle" Bolivares blev til 1 Bolivares Fuerte. I en periode på 6 måneder var det muligt at betale med såvel "gamle" Bolivares som de nye Bolivares Fuerte.

Inflationen er høj, og ligger pt. på omkring 25% årligt. Huspriserne på ferieøen Isla de Margarita er steget omkring 13% i perioden 2006-2008.

I 2010'erne blev landet udsat for stor varemangel og ekstremt høj inflation på over 100 %.

Demografi[redigér | redigér wikikode]

Uddybende artikel: Venezuelas demografi

Etnisk sammensætning: 67 pct. mestizer, 21 pct. hvide, 10 pct. sorte, 2 pct. indianere. Religion: 96 procent tilhører den romersk-katolske kirke.

Kultur[redigér | redigér wikikode]

Uddybende artikel: Venezuelas kultur

Sport[redigér | redigér wikikode]

Tyrefægtning er også en populær forlystelse i Venezuela

Baseball er den mest populære sport i Venezuela. Det venezuelanske baseballforbund blev grundlagt i 1945. Udover baseball er de mest udbredte sportegrene basketball og fodbold.[2]

Venezuela afholder Copa América hver 40. år i henhold til det gældende rotationsprincip for Conmebol (2007, 2047, 2087, 2127, ...).

Venezuela er hjemsted for Formel 1-køreren Pastor Maldonado, der i 2012 vandt det spanske Grand Prix, hvilket har ført til forøget interesse også for denne sportsgren.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:


Koordinater: 8°N 65°V / 8°N 65°V / 8; -65