Uth Kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Uth Kirke
Uth Kirke – set fra sydvest
Generelt
Opført 1575. Ombygget 1869.
Geografi
Adresse Uthvej 48, 8700 Horsens
Sogn Uth Sogn
Pastorat Tyrsted-Uth-Endelave Pastorat
Provsti Horsens Provsti
Stift Århus Stift
Kommune Horsens Kommune
Kommune (1970) Horsens Kommune (1970-2006)
Eksterne henvisninger
www.tyrsted-uth.dk
Oversigtskort

Uth Kirke er en kirke beliggende i Uth Sogn, Bjerre Herred nu Horsens Kommune, Region Midtjylland. Tidligere lå den i Vejle Amt.

Ældre bygningshistorie[redigér | rediger kildetekst]

I romansk tid byggedes en landsbykirke i granitkvadre. I året 1575 lod Fru Karen Gyldenstierne, enke efter rigsmarsk Holger Ottesen Rosenkrantz, denne gamle kirke nedrive og opførte en hel ny bygning af røde munkesten. Bygningen opførtes som et treskibet langhus med rundbuede hvælvinger i midtskibet, og spidsbuede hvælvinger i sideskibene. De tre skibe var samlet under éet fælles tag. Mod vest opførtes et tårn og mod syd et gravkapel.

Ombygning[redigér | rediger kildetekst]

I 1869 lod ejeren af kirken, greven på Frijsenborg, kirken gennemgribende ombygge ved arkitekt Frits Uldall. Denne omdannede kirken til en en treskibet romansk basilika med bjælkeloft i hovedskibet og hvælvinger i sideskibene, som blev forbundet med midtskibet af fire anselige arkader. Over arkaderne sidder i højkirken små rundbuede vinduer, samlet to og to. Midtskibets mure blev forhøjede, således at skibene fik særskilte tage. Tårnet fik et firsiddet blytækket spir, og i tårnets vestmur gennembrød man en ny indgang, over hvilken der sidder en tympanon med fremstilling af livets træ. Denne stammer fra den ældste romanske kirke. På tårnet læses årstallet 1773 og initialerne for Erhard Wedel-Friis og hustru. På østgavlen ser man initialerne for Karen Gyldenstierne.

Kirken set fra nordøst

Inventar[redigér | rediger kildetekst]

Gravminder[redigér | rediger kildetekst]

Gravkapellet var tidligere adskilt fra kirken med en mur, men nu blot af et jerngitter. Her findes et kostbart epitafium i sort marmor over Holger Ottesen Rosenkrantz og hans to hustruer Mette Krognos og Karen Gyldenstierne, samt to døtre. Desuden findes et oliemaleri af Holger og Karen samt 3 af deres børn, udført 1578. I kapellet findes tillige tre sarkofager i norsk marmor, hvor i er begravet Cathrine W. Juel, født Wedell-Jarlsberg, († 1786), Jens Krag-Juel-Vind-Frijs til Juelinge († 1776) og hustru, født Gram († 1810). I koret tårnet findes en ligsten over Jomfru Margrethe Rosenkrantz, († 1551), datter af Holger Ottesen Rosenkrantz.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

KirkeSpire
Denne artikel om en kirke er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Religion