Vårfluer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Vårflue
Trichoptera caddisfly 1.jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Arthropoda (Leddyr)
Klasse Insecta (Insekter)
Orden Trichoptera
Hjælp til læsning af taksobokse
Vårflue i baltisk rav med en alder på 40-50 millioner år.

VårfluerTrichoptera (gr.: θριχ trich = "hår"; πτερον pteron = "vinge")

Næsten alle kendte arter tilbringer larvestadiet i vand.

Der kendes omkring 10.000 arter. USA og Canada har omkring 1.200 arter, England omkring 200, og i Danmark er der registreret 164 kendte arter. I Sverige er der 217 arter, hvoraf de 182 er husbyggende. De øvrige 35 er fritlevende eller netspindende.

Vårfluer er let genkendelige. Voksne vårfluer er for det meste brunlige, natsværmerlignende dyr der ofte beskrives som kedelige i farverne. Der findes også enkelte grå og sorte arter. De fleste vårfluer er nataktive og tiltrækkes af lys – og kan også ses langt fra vand. De voksne vårfluer kan måle fra en halv til seks centimeter.

Normalt er der to par ret spinkle vinger dækket af små fine hår. Bagvingerne er generelt mindre hårede og derfor mere gennemsigtige end forvingerne. I hvilestilling holdes vingerne tagstillede over bagkroppen som et "A", nøjagtigt som hos natsværmere. Vårfluer har ingen haletråde. De tynde følehorn, der ofte er lige så lange som forvingerne, holdes i hvile fremstrakt foran insektet.

De robuste og lodne vårfluer, med deres lange antenner og noget klodsede flugt i luften, giver indtryk af at være primitive insekter. Dette er dog en misforståelse, da vårfluerne tilhører en mere udviklet gruppe insekter med såkaldt "fuldstændig forvandling". Vårfluerne er som gruppe betragtet blandt de yngste insekter, da de "kun" er omkring 140-180 millioner år gamle.

De ældste arter, som ikke helt så ud som de nulevende, er fundet i form af forsteninger i Nordamerika og Rusland. Mere avancerede former er siden registreret i Australien, England og Tyskland.

Vårfluerne har med tiden tilpasset sig et rigt udvalg af levesteder, men de fleste arter holder til i strømmende, kølige vandløb med stenbund.

Livscyklus hos vårfluerne er som følger: æglarvepuppe → voksent insekt. Denne livscyklus er ofte etårig. Det kan være æggene, der overvintrer, men ofte er det larven, som tilbringer vintermånederne i vandet. Vårfluerne har samme livscyklus som eksempelvis sommerfugle og møl. Disse insekter har, hvad der kaldes en "fuldstændig forvandling". Dette er til forskel fra eksempelvis døgnfluerne, der ikke har et puppestadie. Man siger derfor, at disse insekter har en "ufuldstændig forvandling".

Det mest bemærkelsesværdige ved vårfluerne er nok, at flere arter bygger huse i larvestadiet. Huset yder larven god beskyttelse, og da det er opbygget af småsten, pinde og andet bundmateriale, er vårfluerne godt camoufleret.

Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information: