Vårfluer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Vårflue
Trichoptera caddisfly 1.jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Arthropoda (Leddyr)
Klasse Insecta (Insekter)
Orden Trichoptera
Hjælp til læsning af taksobokse
Her ses en vårflue i Baltisk rav (40-50 millioner år gammel)

VårfluerTrichoptera (gr.: θριχ trich = "hår"; πτερον pteron = "vinge")

Næsten alle kendte arter tilbringer larvestadiet i vand.

Der kendes omkring 10.000 arter. USA og Canada har omkring 1200 arter, England ca. 200, og i Danmark er der registreret 164 kendte arter. I Sverige er der 217 arter hvoraf de 182 er husbyggende og de øvrige 35 er fritlevende eller netspindende.

Vårfluer er let genkendelige. Voksne vårfluer er for det meste brunlige, natsværmerlignende dyr der ofte beskrives som kedelige i farverne. Der findes også enkelte grå og sorte arter. De fleste vårfluer er nataktive og tiltrækkes af lys – og kan også ses langt fra vand. De voksne vårfluer kan måle fra 5 mm og op til 60 mm.

Normalt er der 2 par ret spinkle vinger der er dækket af små fine hår. Bagvingerne er generelt mindre hårede og derfor mere gennemsigtige end forvingerne. I hvilestilling holdes vingerne tagstillede over bagkroppen som et "A", nøjagtigt som hos natsværmere. Vårfluer har ingen haletråde. De tynde følehorn, der ofte er lige så lange som forvingerne, holdes i hvile fremstrakt foran insektet.

De robuste og lodne vårfluer, med deres lange antenner og noget klodsede flugt i luften, giver indtryk af at være primitive insekter. Dette er dog en misforståelse, da vårfluerne tilhører en mere udviklet gruppe insekter med såkaldt "fuldstændig forvandling". Vårfluerne er som gruppe betragtet, blandt de yngste insekter, "kun" omkring 140-180 millioner år gamle.

De ældste arter, som ikke helt ser ud som de nulevende, er fundet i form af forsteninger i Nordamerika og Rusland. Mere avancerede former er siden registreret i Australien, England og Tyskland.

Vårfluerne har med tiden tilpasset sig et rigt udvalg af levesteder, men de fleste arter er kendt for at holde til i strømmende kolde og stenrige vande.

Livscyklus hos vårfluerne er som følger: æglarvepuppe → voksent insekt. Denne livscyklus er ofte etårig. Det kan være æggene der overvintrer, men ofte er det larven der tilbringer vintermånederne i vandet. Vårfluerne har samme livscyklus som eksempelvis sommerfugle og møl. Disse insekter har det der kaldes for en "fuldstændig forvandling" – Dette til forskel fra eksempelvis døgnfluerne der ikke har et puppestadie, disse insekter har "ufuldstændig forvandling".

Det mest bemærkelsesværdige ved insektet er nok at flere arter bygger huse i larvestadiet.

Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information: