Vanløse Kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Vanløse Kirke
Vanloese Kirke Copenhagen.jpg
Vanløse Kirke
Generelt
Opført 1909
Geografi
Adresse Ålekistevej 154, 2720 Vanløse
Sogn Vanløse Sogn
Pastorat Vanløse Pastorat
Provsti Valby-Vanløse Provsti
Stift Københavns Stift
Kommune Københavns Kommune
Eksterne henvisninger
www.vanlosesogn.dk
Oversigtskort

Vanløse Kirke ligger på Ålekistevej i Vanløse.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Vanløse Kirke blev indviet den 1. august 1909 af biskop Thomas Skat Rørdam. De første skitser til kirken er udført af arkitekt Thorvald Jørgensen, men da han også stod for genopførelsen af det nedbrændte Christiansborg, nåede han kun at få opført præsteboligen, der stod klar 1906. Kirkebyggeriet blev i stedet overdraget til arkitekt Johannes Magdahl Nielsen, der omarbejdede tegningerne, fordi Kultusministeriet forlangte, at kirken skulle bygges af røde sten; en kalket kirke var for dyr at vedligeholde. Dette er forklaringen på den store forskel i arkitekturen mellem kirke og præstebolig.

Vanløse-området var oprindelig en del af Brønshøj Sogn, men med den nye kirke udskiltes Vanløse Sogn, der indtil 1930 havde fælles sognepræst med Rødovre Sogn. I slutningen af 30'erne var Vanløse med sine 27.000 beboere et af de største sogne i Danmark, hvorfor dele af sognet blev udskilt: i 1942 til Advents – og 1945 til Hyltebjerg Sogn. Herved blev antallet af beboere reduceret til godt 17.000 (1989: 9.900).

Udvendig er kirken kun blevet ændret én gang. Det var i 1939 ved tilbygningen af nordfløjen (dåbsværelset), ligeledes tegnet af arkitekt Johannes Magdahl Nielsen.

Kirkens indre blev i 1984, umiddelbart før 75-års jubilæet, moderniseret af arkitekt Palle Rydahl Drost, og i den forbindelse blev det planlagt at ændre udsmykningen af kirkens kor. Kunstneren Arne Haugen Sørensen fik overdraget opgaven, glarmester Per Steen Hebsgaard stod for udførelsen, og tre nye glasmalerier belv indviet den 19. marts 1989 (palmesøndag).

Glasmalerierne er en triptykon, der viser Jesu dåb, korsfæstelse og opstandelse.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


KirkeSpire
Denne artikel om en kirke er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Religion