Variabel (datalogi)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
For alternative betydninger, se Variabel. (Se også artikler, som begynder med Variabel)

Indenfor datalogi er en variabel en symbolsk repræsentation, der denoterer en mængde eller et udtryk. I datalogi repræsenterer variable allokeringer af data, som kan ændres. Variable sættes ofte i kontrast til konstanter, der er bekendte og uforanderlige, for eksempel Pi.

Begrebet har en lignende betydning i fysik og ingeniørvidenskab. En variabel er her en mængde, der kan variere igennem et eksperiment og mellem måledata. Variable adskiller sig fra parametre, idet en parameter beskriver en nogenlunde konstant karakteristik ved et system eller en funktion.

I statistik er en variabel en målelig faktor, karakteristik eller egenskab i et system – med andre ord, noget der forventes at variere over tid.

Inden for programmering benyttes variable nogenlunde synonymt med den matematiske betydning, selvom de datalogiske designovervejelser i nogle tilfælde adskiller sig fra den matematiske brug.

I de fleste programmeringssprog benyttes alfanumeriske tekststrenge som variabelnavne, der peger på værdier i computerens hukommelse (memory), hvor man som regel holder sig til variable med enkelte tegn (x, y, z eller eksempelvis bogstaver fra det græske alfabet).

Variabelnavngivning[redigér | rediger kildetekst]

Uddybende Uddybende artikel: Parameter (programmering)

Der findes flere konventioner, både i måden hvorpå man refererer til variable i programmeringssprog, og hvad man normalt vælger at kalde dem. I nogle programmeringssprog har variable fortegn, og i nogle af disse antyder fortegnet variablens type.

Variables virkefelt[redigér | rediger kildetekst]

En variabels virkefelt[1][2][3] beskriver, hvor i et programs kildekode variablen må bruges, mens en variabels levetid beskriver, hvornår i et programs udførelse variablen har en værdi. En variabels virkefelt påvirker dens levetid. Globale variable kan tilgås overalt i et program, hvorimod variable i fx procedurer og funktioner er lokale variable. Fra en procedure er det muligt at ændre globale variables værdier, hvorimod en funktion er kendetegnet ved at returnere én værdi. Ønskes flere værdier returneret, kan man anvende en procedure med parameteroverførsel.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ altomdata.dk: javascript Citat: "...Et virkefelt er det område i kildeteksten, hvor en variabel eller en funktion kan bruges. I mange programmeringssprog er virkefeltet blok-baseret..."
  2. ^ linuxbog.dk: 8.2. Lokale variabler og parametre Arkiveret 27. november 2022 hos Wayback Machine Citat: "...En lokal variabel er kendt fra dens erklæring og ned til slutningen af den blok, der omslutter den. Dette kaldes variablens virkefelt..."
  3. ^ Engelsk: scope: en:Scope (computer science)