Vaughan Jones

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Sir Vaughan Jones
Vaughan Jones p1190550.jpg
Personlig information
Navn Sir Vaughan Jones
Født 31. december 1952Rediger på Wikidata
Fødested Gisborne, New Zealand
Statsborger New ZealandRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Université de Genève
University of Auckland
Forskningsområde Matematik
Arbejdspladser University of California, Berkeley
Akademisk vejleder André Haefliger
Kendt for Von Neumann-algebraer, knudepolynomier,
konform feltteori
Eksterne henvisninger
Vaughan Jones' officielle hjemmesideRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Sir Vaughan Frederick Randal Jones (født 31. december, 1952) er en newzealandsk matematiker, der er kendt for sit arbejde på von Neumann-algebraer, knudepolynomier og konform feltteori. Han blev tildelt Fieldsmedaljen i 1990, hvor han vakte opsigt ved at bære en newzealandsk rugbytrøje ved prisuddelingen . Jones er professor ved University of California, Berkeley samt Distinguished Alumni Professor ved University of Auckland.

Jones blev født i Gisborne, New Zealand, voksede op i Cambridge, New Zealand og gik på Auckland Grammar School. Han opnåede en B.Sc. fra University of Auckland i 1972 og en M.Sc. fra samme sted i 1973. Herefter rejste han til Schweiz og færdiggjorde sin Ph.D. på Université de Genève i 1979. Hans afhandling, Actions of finite groups on the hyperfinite II1 factor, blev skrevet under vejledning af André Haefliger. I 1980 flyttede han til USA, hvor han underviste på University of California, Los Angeles i perioden 1980 – 1981 og på University of Pennsylvania i perioden 1981 – 1985, indtil han blev ansat som professor i matematik på University of California, Berkeley.

Hans arbejde på knudepolynomier, som førte til opdagelsen af hvad, der nu kaldes Jonespolynomiet, skete fra uventet kant med rødder i teorien om von Neumann-algebraer; et område i analyse, der blev udviklet af Alain Connes. Det førte til løsningen af en række klassiske problemer i knudeteori og en forøget interesse i lavdimensional topologi.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: