Vestegnen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Vestegnen (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Vestegnen)

Vestegnen (eller Københavns Vestegn) er en betegnelse for den del af det tidligere Københavns Amt, der ligger vest for København. Oftest defineres området som bestående af kommunerne Rødovre, Hvidovre, Glostrup, Brøndby, Albertslund, Vallensbæk, Ishøj og Høje-Taastrup. Med andre ord dækker området byerne omkring de stationer på S-banen, der ligger på linjerne mod Høje Taastrup og Køge, og som ligger indenfor det forhenværende Københavns Amt. Der findes dog ingen officiel definition af dette og de omfattede kommuner er til tider afhængig af konteksten.

Fælles for de nævnte kommuner (bortset fra Vallensbæk Kommune) er, at de i lange perioder har været ledet af socialdemokratiske borgmestre – i flere tilfælde med absolut flertal i kommunalbestyrelsen.

I kommunerne omfattet af det tidligere Vestegnssamarbejde (Hvidovre, Glostrup, Brøndby, Albertslund, Vallensbæk, Ishøj og Høje-Taastrup) bor ca. 211.000 mennesker, hvoraf ca. 19 % har en anden etnisk baggrund end dansk.[1] Det er over dobbelt så højt som landsgennemsnittet på 9 %.[1] Ca. 108.000 af indbyggerne indgår i arbejdsstyrken, men i området findes ca. 136.000 arbejdspladser.[1]

Vestegnen har også fælles historie der minder om (eller er sammenfaldende) med Hedeboegnen - området afgrænset ved Køge Å i Syd og Værebro Å i nord. Ligesom landbruget kom tidligt til egnen, forsvandt det sent, og de små landsbyer blev liggende som den primære bebyggelse indtil før 2. verdenskrig. Herefter blev området udbygget hurtigt for at kunne optage den voksende og stadigt mere velstillede befolkning i Hovedstadsområdet. Vestegnen er derfor præget af meget lidt skov (bortset fra Vestskoven som er anlagt i 60'erne) og store områder med moderne boligbyggeri hvori stadig findes mange af de gamle landsbyer. Da området var landbrugsland helt op til 2. verdenskrig er der heller ikke ret meget gammel industri - de fleste industrikvarterer er fra 60'erne, 70'erne eller 80'erne.

Forskellige sammenhænge[redigér | redigér wikikode]

Eksempler på hvilke kommuner, der indgår i aktiviteter/institutioner, hvor Vestegnen indgår i navnet:

Kommuner Hvidovre Rødovre Glostrup Brøndby Alberts-
lund
Vallens-
bæk
Ishøj Høje-
Taastrup
Ballerup Herlev Gladsaxe Greve Solrød Egedal Roskilde Køge
Medlemmer af
Vestegnssamarbejdet[2]
× × × × × × × ×
Vestegnens Kulturinvesteringsråd[3] × × × × × × × ×
Københavns Vestegns Politis
dækningsområde
× × × × × × × × × × ×
Skatteankenævn Københavns
Vestegns
dækningsområde
× × × × × × × ×
Vestegnens Brandvæsens
dækningsområde
× × × × ×
Vestegnens Kraftvarmeselskabs
interessenter
× × × × × × × × × × × ×
Regionalavisen vestegnen's
dækningsområde
× × × × × × × × × ×
UU-Vestegnen × × × × × ×
AOF Vestegnen × × × × × ×
VUC Vestegnen × × × × × × ×

Kilder / eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b c Vestegnssamarbejdet – Korte fakta
  2. ^ Rødovre Kommune forlod Vestegnssamarbejdet med udgangen af 2007, og i 2011 meldte Høje-Taastrup Kommune sig ud af samarbejdet. Organisationen ophørte i med udgangen af 2012, hvor den blev fusioneret ind i Omegnskommunernes Samarbejde.
  3. ^ Brøndby Kommune meldte sig ud af rådet i 2013, mens Glostrup Kommune forlod samarbejdet om Vestegnens Kulturuge i 2015.


DanskStub
Denne artikel om et dansk naturområde er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Landskab

Koordinater: 55°39′37″N 12°14′07″Ø / 55.66016°N 12.23534°Ø / 55.66016; 12.23534