Vestegnen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Vestegnen (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Vestegnen)

Vestegnen (eller Københavns Vestegn) er en betegnelse for en del af det tidligere Københavns Amt, der ligger vest for København. Området defineres som bestående af kommunerne Rødovre, Hvidovre, Glostrup, Brøndby, Albertslund, Vallensbæk, Ishøj, Ballerup, Herlev, Gladsaxe, Høje-Taastrup og dækker området omkring en del af de stationer på S-banen, der ligger på linjerne mod Høje Taastrup og Køge, og som ligger indenfor det forhenværende Københavns Amt. Hundige der ligger i Greve kommune bliver ofte fejlagtigt forvekslet som værende en del af Vestegnen, men da det hverken var en del af det gamle Københavns Amt eller det nuværende region Hovedstaden, har det aldrig været en del af den Københavnske vestegn.

Fælles for de nævnte kommuner (bortset fra Vallensbæk Kommune) er, at de i lange perioder har været ledet af socialdemokratiske borgmestre – i flere tilfælde med absolut flertal i kommunalbestyrelsen.

I kommunerne omfattet af det tidligere Vestegnssamarbejde (Hvidovre, Glostrup, Brøndby, Albertslund, Vallensbæk, Ishøj og Høje-Taastrup) bor ca. 211.000 mennesker, hvoraf ca. 19 % har en anden etnisk baggrund end dansk.[1] Det er over dobbelt så højt som landsgennemsnittet på 9 %.[1] Ca. 108.000 af indbyggerne indgår i arbejdsstyrken, men i området findes ca. 136.000 arbejdspladser.[1]

Vestegnen har også fælles historie, der minder om (eller er sammenfaldende med) Hedeboegnens - området afgrænset ved Køge Å i syd og Værebro Å i nord. Ligesom landbruget kom tidligt til egnen, forsvandt det sent, og landsbyerne blev liggende som den primære bebyggelse indtil 2. verdenskrig. Herefter blev området udbygget hurtigt for at kunne optage den voksende og stadigt mere velstillede befolkning i Hovedstadsområdet. Vestegnen er derfor præget af meget lidt skov (bortset fra Vestskoven, som er kunstigt anlagt fra 1967) og store områder med moderne boligbyggeri hvori mange af de gamle landsbyer stadig findes. Da området var landbrugsland helt op til 2. verdenskrig, er der heller ikke ret meget gammel industri - de fleste industrikvarterer er fra 60'erne, 70'erne eller 80'erne.

Forskellige sammenhænge[redigér | rediger kildetekst]

Eksempler på hvilke kommuner, der indgår i aktiviteter/institutioner, hvor Vestegnen indgår i navnet:

Kommuner Hvidovre Rødovre Glostrup Brøndby Alberts-
lund
Vallens-
bæk
Ishøj Høje-
Taastrup
Ballerup Herlev Gladsaxe Greve Solrød Egedal Roskilde Køge
Medlemmer af
Vestegnssamarbejdet[2]
× × × × × × × ×
Vestegnens Kulturinvesteringsråd[3] × × × × × × × ×
Københavns Vestegns Politis
dækningsområde
× × × × × × × × × × ×
Skatteankenævn Københavns
Vestegns
dækningsområde
× × × × × × × ×
Vestegnens Brandvæsens
dækningsområde
× × × × ×
Vestegnens Kraftvarmeselskabs
interessenter
× × × × × × × × × × × ×
Regionalavisen vestegnen's
dækningsområde
× × × × × × × × × ×
UU-Vestegnen × × × × × ×
AOF Vestegnen × × × × × ×
VUC Vestegnen × × × × × × ×

Kilder / eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b c Vestegnssamarbejdet – Korte fakta (Webside ikke længere tilgængelig)
  2. ^ Rødovre Kommune forlod Vestegnssamarbejdet med udgangen af 2007, og i 2011 meldte Høje-Taastrup Kommune sig ud af samarbejdet. Organisationen ophørte i med udgangen af 2012, hvor den blev fusioneret ind i Omegnskommunernes Samarbejde.
  3. ^ Brøndby Kommune meldte sig ud af rådet i 2013, mens Glostrup Kommune forlod samarbejdet om Vestegnens Kulturuge i 2015. Rødovre Kommune meldte sig ud af samarbejdet pr. 1. januar 2019.


DanskSpire
Denne artikel om et dansk naturområde er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Landskab

Koordinater: 55°39′37″N 12°14′07″Ø / 55.66016°N 12.23534°Ø / 55.66016; 12.23534