Vestfold

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Vestfolds våben
Vestfold

Vestfold er et tidligere norsk fylke som grænser til Buskerud, Telemark og Østfold. Det blev med Regionsreformen i Norge, 1. januar 2020 lagt sammen med Telemark fylke til Vestfold og Telemark fylke.

Det var Norges næstmindste fylke, beliggende ved Oslofjordens vestside. Befolkningen udgør 4,7 % af landets samlede indbyggertal. Fylkesadministrationen lå i Tønsberg som også er største handelsby i fylket.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Historisk er Vestfold særlig kendt for en stor mængde gravhøje fra bronzealderen, betydningsfulde vikingskibsfund og for Norges første bysamfund, Kaupang, i Tjølling øst for Larvik, og for landets ældste nuværende by, Tønsberg. I nyere historie har særlig hvalfangsten i Sydhavet været vigtig.

Vikingetiden[redigér | redigér wikikode]

I 800-tallet bestod det senere norske rigsområde af ca. 30 småriger. Vestfold udgjorde da, sammen med Lier og Eiker i Buskerud, et selvstændigt kongedømme og lokale høvdinge havde etableret et dynasti som senere kunne samle Norge til et rige. Familien til Harald Hårfagre, Norges første konge, kom således fra Vestfold.

Vestfold fylke blev etablert i 1919 som en videreføring af det tidligere Jarlsberg og Larviks Amt. Sidstnævnte blev selv etableret i 1821 da grevskabene Laurvig og Jarlsberg blev afviklet og slået sammen til et fælles amt.

Kommuner[redigér | redigér wikikode]

Vestfold Municipalities

Vestfold fylke har 14 kommuner:

 1. Andebu
 2. Hof
 3. Holmestrand
 4. Horten
 5. Lardal
 6. Larvik
 7. Nøtterøy
 8. Re
 9. Sande
 10. Sandefjord
 11. Stokke
 12. Svelvik
 13. Tjøme
 14. Tønsberg

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Koordinater: 59°19′N 10°13′Ø / 59.31°N 10.22°Ø / 59.31; 10.22