Tjøme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search

.

Tjøme
Våben Kort
Tjømes kommunevåben Tjømes beliggenhed
Fakta om Tjøme
Kommunenummer: 0723
Fylke: Vestfold
Kommunesæde: Tjøme
Areal: 38 km²
Indbyggere: 4.971 (1. januar 2016)
Politik
Borgmester: John Marthiniussen, HøyreRediger på Wikidata
Sprog: Bokmål
Websted: www.Tjome.kommune.no
Befolkningsudvikling 1951-2010Kilde: SSB
Befolkningsutvikling kommune 0723.svg
Commons-logo.svg Tjøme på Commons

Tjøme er navnet på en økommune i Vestfold fylke i Norge på den største ø i kommunen og på byen omkring kommunecentret. Den har et areal på 38 km² og en befolkning på 4.566 indbyggere (2006). Tjøme ligger helt yderst på vestsiden af Oslofjorden, og i øst og syd går kommunegrænsen mod denne fjord. I vest ligger Tønsbergfjorden og danner grænse til Sandefjord; i nord er der grænse til Nøtterøy i Vrengensundet.

Den karakteristiske rekonstruktion af et vippefyr på sydspidsen af øen Tjøme, som hedder Verdens Ende; Stedet er kommunens tusenårssted.

Tjøme kommune består af de langstrakte øer Tjøme (12 km lang, 24,5 km²) i nord, Brøtsø (eller Brøtsøy) (1,9 km²) og Hvasser (3,6 km²) i sydøst. Øerne har broforbindelse med hinanden. Derudover er der 475 andre større og mindre øer og holme uden helårsbeboelse, f.eks. Sandø (eller Sandøy) (1,1 km²) og feriekoloniøen Hudø (eller Hui). Længst i syd ligger Tristein-øerne med Færder fyr. Det regnes som Oslofjordens sydlige endepunkt.

Skærgård lengst øst i Tjøme. (Foto: Karl Ragnar Gjertsen)
Røssesundbroen set fra Ormelet på Tjøme mod Brøtsø.

Naturforhold[redigér | redigér wikikode]

Landskabet er kuperet; Højeste punkt ifølge Statens Kortværk er Holtekjæråsen på 78,90 m.o.h., mens Herkelås, som er det mest karakteristiske fjeld, måler 78,34 m.o.h.

I samarbejde med Oslofjordens Friluftsråd har Tjøme kommune sikret 4 km² (omtrent 12 % af kommunens areal) som friarealer. Dette er friluftsområder åbne for alle. Det gælder populære udflugtssteder som Moutmarka, Mostranda og Verdens ende med det karakteristiske vippefyr helt syd på Tjøme, flere fine strande på Hvasser (blandt andet Lilleskagen, Fynsletta og Sydstranda) samt en række øer, for eksempel Ildverket.

Ejendommen Dirhue ved Tjøme centrum har været fredet efter lov om naturværn siden 1940'erne. En stor del af skærgården øst for Tjøme er beskyttet og ligger inden for Ormø-Færder naturværnsområde.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Snorri Sturluson fortæller i sine kongesagaer, at kong Sverre Sigurdsson roede gennem Grindholmesundet på nordsiden af Tjøme på jagt efter baglerne i 1201. I 1718 var Tordenskjold i Sandøsund på Hvasser med orlogskibet Lolland. Herfra sejlede han videre til danskekongen med besked om, at den svenske Karl 12. var faldet.

Skibsfart, sælfangst, hvalfangst, og fiskeri gjorde Tjøme mere velstående end de fattige jordbrugsbygder i resten af Vestfold. I 1700-tallet voksede også skibsbyggerierne i øsamfundet, og der opstod efterhånden rederier med sejlskibe.

Omkring år 1900 var Tjøme i færd med at blive et populært udflugtssted for såkalte badegæster fra hovedstaden. De logerede hos private, og der blev etableret en række pensionater og hoteller. Andre tilflyttere skaffede sig egne fritidsboliger.

Navnet Tjøme stammer antagelig fra det norrøne Tjúma som kan være afledt fra «taumr», det vil sige tov og hænger måske sammen med øens langstrakte form.

Tjøme var oprindeligt et anneks til Nøtterøy, men blev eget pastorat i 1872.

Tjøme blev en selvstændig kommune ved indførelse af formandskabsloven i 1837.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 59°07′16″N 10°23′57″Ø / 59.12111°N 10.39917°Ø / 59.12111; 10.39917