Vestvågøya

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Vestvågøy

Vestvågøy er en ø i Lofoten i Nordland. Øen har et areal på 411 km²[1] og udgør det meste af kommunen med samme navn. Øen havde ca. 10.350 indbyggere i 2006. Vestvågøy bar tidligere navnet Lofotr, som er ophavet til Lofoten.

Den midterste del af øen er relativt fladt og sumpet, mens de ydre delene i nord og syd er fjeldrige. Det højeste punkt på øen er Himmeltindan på 964 moh. De flade dele af øen er i stor grad jordbrugsland.

Nappstraumen skiller Vestvågøy fra Flakstadøya i vest, mens Sundklakkstraumen skiller Vestvågøy fra Gimsøya i øst. Nappstraumtunnelen og Sundklakkstraumen bru forbinder Vestvågøy med naboøerne. Europavej 10 krydser øen på vej fra øst til vest i Lofoten.

Vestvågøy har flere bebyggelser og fiskevær, med Leknes som kommunecenter og største by. Andre fiskevær og bebyggelser på øen er Stamsund, Ballstad og Gravdal. I Gravdal ligger Nordlandssykehuset Lofoten, tidligere Lofoten sykehus. På Borg ligger Lofotr Vikingmuseum.

Norsk geografiSpire
Denne artikel om Norges geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi

Koordinater: 68°13′N 13°48′Ø / 68.217°N 13.800°Ø / 68.217; 13.800

  1. ^ https://snl.no/Vestv%C3%A5g%C3%B8ya