Lofoten

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Lofoten
Geologisk kort over Lofoten og Vesterålen
Lofoten til venstre og det norske fastland til højre

Lofoten med ca. 24.500 indb. og et areal 1 227 km² er en norsk øgruppe i det nordlige Atlanterhav. Hovedøerne er fra nord mod sydvest Austvågøy (526,7 km²), Gimsøy (46,4 km²), Vestvågøy (411,1 km²), Flakstadøy (109,8 km²) og Moskenesøy (185,9 km²). Yderst ligger de mindre og isolerede øer Værøy (15,74 km²) og Røst (3,6 km²). Hovederhvervet er fiskeri.

Lofoten hedder på nordsamisk Lofuohta eller Váhki. Lofoten betyder „losfod“ fra „ló“, vestnordisk for los, og „foten“, foden (næs). Lofot var der oprindelige navn for øen Vestvågøy. Distriktet består af de seks kommuner Vågan, Vestvågøy, Flakstad, Moskenes, Værøy og Røst. Administrativt hører Lofoten til Fylket (amt) Nordland. Den største og eneste by er Svolvær på Austvågøy. I distriktet Lofoten er der seks kommuner: Vågan, Vestvågøy, Flakstad, Moskenes, Værøy og Røst. Lofoten er kendt for en særegen natur med fjelde og tinder, hav, strande og store, uberørte landområder. Den traditionelle hovedernæring er fiskeri, men turismen har efterhånden fået en større betydning.

Lofoten er kendt for sit fiskeri. Om sommeren mest sej, og om efteråret sild. Men det størst fiskeri er torskefangsten fra januar til april. I Lofotens fiskerivirksomheder saltes torsken, tørres, fryses eller bearbejdes til konserves.

Byer[redigér | redigér wikikode]

 • Svolvær (4.630 indb. 2016) (Vågan) er Lofotens største by. Svolvær huser Lofoten tingrett. Byen har dagligt anløb af Hurtigruten og daglig afgang med hurtigbåd til Bodø og Hamarøy.
 • Leknes (3.418 2017) (Vestvågøy) er et få steder på Lofoten som ikke er baseret på fiskeri, og som ikke har centrum ved havet. På grund af dette, og fordi stedet har oplevet stærk vækst de sidste år.
 • Kabelvåg (1.844 2017) (Vågan) er Lofotens ældste fiskerleje og tidligere. Det var her den kommercielle del af lofotenfiskeriet startede for over 1000 år siden.
 • Gravdal (1.638 2017) (Vestvågøy) ligger Lofotens Sygehus og flere skoler. Buksnes kirke i dragehovedstilen fra 1905 ligger i Gravdal.
 • Stamsund (1.091 2017) (Vestvågøy) har et rigt kulturliv med to teatergrupper, samt alpinbakke. Overnatningsmulighederne er to rorbuanlæg og et vandrehjem.
 • Ballstad (831 2017) (Vestvågøy) er et gammelt fiskerleje, og har også i nutiden en betydelig fiskerflåde og flere fiskefabrikker.
 • Sørland (765 2016) (Værøy) er administrationscenter for Værøy kommune, og ligger på det sydøstlige Værøy.
 • Sørvågens (439 2017) (Moskenes) hovederhverv er fiskeri og turisme. Stedet er et skolecenter og har dagligvarebutikker, fiskebrug, post, restaurant. Der går bilfærge fra kirkestedet Moskenes til Bodø og Værøy/Røst.
 • Henningsvær (488 2017) (Vågan) er et vigtigt fiskerleje med tørfisk som speciale. I sommermånederne er turisme et vigtigt erhverv, og Henningsvær har flere overnatnings- og serveringssteder.
 • Røst (551 2016) er Lofotens sydligste kommune. Røst består af 365 øer. Røstlandet er den største ø i kommunen. Syd for Røstlandet ligger øen og fjeldet Storfjellet (259 moh.).
 • Reine (312 2017) (Moskenes) er et fiskevær. Øerne på Reine er bundet sammen med broer, og Europavej E10 passerer stedet. Reine har været et handelssted siden 1743.
 • Napp (210 2017) Flakstad er et lille fiskerleje. Det er børnehave, lægehus og skole med 7 klassetrin og 17 elever.
 • Å (100 2017) (Moskenes) har traditionelt har været et fiskevær med bl.a. tørfiskproduktion og trandamperi. I Å findes to museer: Lofoten Tørfiskmuseum og Norsk Fiskeværsmuseum.


Natur og geografi[redigér | redigér wikikode]

Lofoten består af mere end 50 procent paleo-proterozoisk grundfjeld fra 1 870 – 1 790 millioner år før hvor tid. De magmatiske bjergarter mange steder i Lofoten og Vesterålen størknede hurtigt, i løbet af de 10 millioner år frem til 1 790 millioner år siden, og er omtrent lige gamle som bergartene i Vest-Troms. Masserne stammer fra Kappe (geologi)|kappen]], og magmaen strømmer opover og blander sig delvist med det arkæiske grundfjeld, og størkner allerede dybt nede i jordskorpen. De almindeligste bjergarter i denne struktur er mangerit og charnoctit, for eksempel rundt om sundet Raftsundet og nedover Austvågøy. Mellem grundfjeldsstrukturene finder vi på lavslettene på Vestvågøy og Austvågøy også betydelige indslag af paleo-proterozoisk glimmergnejs som er 1 870 – 1 770 millioner år gamle, men måske indtil 2 100 millioner år. Disse strukturer består også af carbon og marmor, med indslag af jern, kvarts og mørk brungul feldspat.

Mod vest på Moskenesøya finder vi også et endnu ældre, arkæisk grundfjeldsskjold af indtil 2 500 millioner års alder, bestående for det meste af gnejs og migmatit. Udover Lofoten er arkæisk grundfjeld almindelig på Hinnøya i øst og i Vesterålen i nord. Mange af formationerne har fået senere forkastninger og stræk. Desuden er fjeldene stærkt eroderet.

I havet ud for Lofoten og Vesterålen er derimod grundfjeldet på havbunden dækket af yngre sedimenter.

Lofoten ligger cirka 100 til 300 km nord for polarkredsens i Atlanterhavet, adskilt fra fastlandet af havområdet Vestfjord. Området ligger mellem den 67. og 68. breddegrad og grænser sig mod nordøst af sundet Raftsund fra den mere mod nord beliggende region og øgruppe Vesterålen. De største øer er forbundet med broer eller tunneller. På øen Austvågøy, tilhører den sydlige del Lofoten, den nordøstlige del til kommunen Hadsel som tilhører Vesterålen. Også den sydvestlige spids af øen Hinnøya gælder som en del af Lofoten, fordi den tidligere kun kunne nås med båd fra Svolvær.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Lofoten har været beboet i omkring 6000 år. Oprindelig levede man fiskeri og jagt. I vikingetiden udviklede der sig efterhånden flere bosteder med høvdingegårde. I nærheden af bygden BorgVestvågøy har skandinaviske arkæologer mellem 1986 og 1989 afdækket bosættelser fra det 2. århundrede e. Kr. til det 15. århundrede. I vikingetiden bestod stedet af mindst 115 gårde med 1.800 indbyggere. Her lå i yngre germansk jernalder og vikingetid et høvdingesæde. Et 83 m langt hus er søgt rekonstrueret og danner nu kernen i Lofotr Vikingmuseum, der åbnede i 1995.

Øerne har i over 1000 år været et vigtigt sted for norsk torskefiskeri, særlig om vinteren, når torsken kom fra Barentshavet og til havområdet omkring Lofoten for at gyde. Gennem århundreder blev robåde langs den norske kyst udrustet til at deltage i vinterens fiskeri efter torsk, særlig omkring Lofoten. Folk rejste i flere dage i åbne ro- og sejlbåde for at deltage i vinterfiskeriet, og dermed opstod behovet for overnatning på land. Sagaen beretter, at kong Øystein i begyndelsen af 1100-tallet bestemte, at der skulle bygges rorbuer for tilrejsende fiskere i Lofoten. Fiskeriet blev befolkningens væsentligste livsgrundlag, og fra hele Nordnorge søgte fiskere i åbne både hertil i vintermånederne. Fra begyndelsen af det 14. århundrede beherskede norske og tyske købmænd fra Bergen handelen med fisk.

Klima[redigér | redigér wikikode]

Den nordlige udløber af Golfstrømmen sørger for et relativt mildt klima i Lofoten. Ekstremtemperaturer og nedbør (1961–1990)

Værdi jan. feb. mar. apr. maj jun. jul. aug. sept. okt. nov. dec.
Højeste målte temperatur (°C) 9,0 8,5 8,6 15,0 21,8 30,4 29,8 26,9 22,1 16,4 11,6 11,2
Laveste målte temperatur (°C) −12,7 −15,1 −12,3 −8,5 −3,4 −1,2 3,7 3,9 −1,4 −4,5 −10,7 −15,1
Nedbør (mm) 69 53 54 47 39 42 57 60 86 117 87 91

Trafik[redigér | redigér wikikode]

Hovedvejen Europavej E10 begynder i Å og fører efter 170 km til færgehavnen Fiskebøl , hvor der går en færge til Melbu på øen Hadseløya. Fra Fiskebøl går E10 videre gennem en tunnel og broer over til det norske fastland.

Lofoten har overvejende asfaltveje. Der er ikke så store afstande, længden fra Fiskebøl til Å, langs med E10, er cirka 161 kilometer. Der er ti tunneler, med en samlet længde på 7,5 kilometer. Der er busforbindelser til Vesterålen og Bodø/Fauske med tilslutning til tog i Bodø.

Den 1. december 2007 blev fastlandforbindelsen – Lofast – åbnet, som fører fra Fiskebøl over øen Hinnøya til Gullesfjordbottn inderst Gullesfjorden. Dermed er Lofoten for første gang i sin historie forbundet over en landforbindelse med fastlandet.

Hurtigrutens skibe lægger til på Lofoten i Stamsund og Svolvær. Fra Svolvær til Skutvik sejler en bilfærge, som forbinder Lofoten med hovedvejen Europavej E6. En anden vigtig færgeforbindelse er bilfærgen fra Moskenes til Bodø. Mellem Svolvær og Bodø er der en hurtigbådssforbindelse.

Vesterålen kan nås via en bilfærge fra Fiskebøl til Melbu.

Lofoten har tre flyvepladser, ved Svolvær, Leknes og på øen Røst. derudover er der en helikopterlandingsplads på øen Værøy. Alle flyverpladser beflyves flere gange daglig fra Bodø. Siden april 2017 har der en gang om ugen været direkte flyforbindelser fra Oslo til Svolvær og Leknes. Flyvetiden varer cirka 2,5 time. Lufthavnen Harstad/Narvik, som er forbundet med øgruppen over hovedvejen E10, tilbyder dagligt flere flyvninger til Oslo. dagligt flere flyvninger til Oslo.

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Turisme[redigér | redigér wikikode]

 • På grund af Golfstrømmen har Lofoten et mildere klima end andre dele af verden på samme breddegrader. Fra slutningen af maj og til midten af juli er der muligheder for at se midnatssolen, mens nordlyset kan observeres på nattehimlen mellem september og midten af april. Det vekslende lys har altid været en inspirationskilde for kunstnere, der er blevet draget til området i mange årtier. Derfor er der mange kunstgallerier og fotoudstillinger på øerne.
 • Lofoten er kendt for de mange små fiskerlejer. Fra 1960erne blev de bedste af rorbuerne restaureret og udlejet til turister. Ligheden med de oprindelige hytter er deres karakteristiske placering på pæle eller sten i eller ved vandet.
 • Lofotr Vikingmuseum er et kulturhistorisk museum i udgravningsområdet Borg, Vestvågøy, der er bygget op omkring en rekonstruktion samt arkæologiske udgravninger fra vikingetiden. Museet er åbent hver dag fra maj til midten af september. Resten af året har det reducerede åbningstider. Museet viser hverdagslivet som man tror det udspandt sig i de første år efter, at det blev bygget. Landskabet rundt om Borg antages at være forholdsvis uændret fra den tid, og holdes delvis vedlige ved hjælp af får.
 • Norsk Fiskeværsmuseum er et museum i Å, Moskenes kommune. Museet omfatter en række bygninger og en fiskerbåd i det nedlagte fiskerleje . Udstillingerne viser livet i fiskeværene langs norskekysten og arbejdet i lofotfisket de sidste 250 år. Kystmuseet blev stiftet i 1987 og åbnede året efter. Blandt bygningerne findes et bådhus, et trandamperi, en smedje, et bageri og et fiskerhjem.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Koordinater: 68°7′N 13°32′E / 68.117°N 13.533°Ø / 68.117; 13.533