Vjazma (by)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Vjazma
Вя́зьма
Vjazmas byvåben Vjazmas byflag
Overblik
Land Rusland Rusland
Føderalt distrikt Centrale
Oblast Smolensk
Kommunalt distrikt Vjazemskij
Grundlagt 1239 Rediger på Wikidata
Postnr. 215100 Rediger på Wikidata
Telefonkode 48131 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 52.506 (2018)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 44,0 km²
 - Befolknings­tæthed 1.193 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+3 (MSK)
Højde m.o.h. 240 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.mgorv.ru
Oversigtskort
Smolensk oblasts beliggenhed i Rusland
Smolensk oblasts beliggenhed i Rusland

Vjazma (russisk: Вя́зьма, tr. Vjazma) er en by i Smolensk oblast i Rusland, der ligger ved floden Vjazma, omkring 155 km østnordøst for Smolensk. Byen har 52.506(2018)[1] indbyggere.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Gennem hele sin turbulente historie har byen fungeret som forsvar for Moskva mod angreb fra vest.

Middelalder og ældre nytid[redigér | rediger kildetekst]

Vjazma blev første gang nævnt i en krønike i 1239, men det antages, at bosættelsen er betydelig ældre. I middelalderen tilhørte byen en sidegren af fyrstehuset i Smolensk. I 1403 blev byen erobret af Storfyrstendømmet Litauen. I 1494 blev Vjazma indtaget af Storfyrstedømmet Moskva og omgjort til en fæstning (hvoraf kun et enkelt tårn fortsat findes). To vigtige klostre blev udstyret med stenkirker, herunder en trespiret kirke dedikeret til Vor Frue af Smolensk (Hodegetria) og indviet i 1638. En portkirke i samme kloster er fra 1656, og byens katedral blev fuldført i 1676. Øvrige kirker er stort set bygget i barokstil.

Slaget ved Vjazma[redigér | rediger kildetekst]

Uddybende Uddybende artikel: Slaget ved Vjazma

Under Napoleons felttog i Rusland i 1812, fandt der den 22. oktober 1812 et slag sted nær Vjazma mellem den franske hær (op til 37.000 soldater), som var under retræte, og den russiske hær (omkring 25.000 mand). Fortroppen af den russiske hær under kommando af generalløjtnant Mikhail Miloradovitj og en kosakenhed under general Matvej Platov angreb bagtroppekorpset under marshal Louis Nicolas Davout øst for Vjazma og afskar hans retræterute. Med hjælp fra hære under Eugène de Beauharnais og Józef Antoni Poniatowski kunne Davout bryde rækkerne i den russiske hær. De franske styrkers forsøg på at holde højderne ved Vjazma og byen selv mislykkedes imidlertid. Om aftenen den 22. oktober indtog russerne Vjazma, som var blevet sat i brand af franskmændene. Den franske hær mistede omkring 6.000 mand i slaget, og 2.500 soldater var blevet taget til fange. Russerne mistede omkring 2.000 mand.

2. verdenskrig[redigér | rediger kildetekst]

Under den 2. verdenskrig blev Vjazma igen en slagmark, denne gang mellem Den røde hær og Wehrmacht, under Slaget om Moskva. Vjazma var besat af den tyske hær fra den 7. oktober 1941 til den 12. marts 1943. Størstedelen af byen blev ødelagt og genopbygget efter krigen.

Økonomi og erhvervsliv[redigér | rediger kildetekst]

Vjazma er i dag et stort jernbaneknudepunkt på Warszawa-Moskva-banen, med forbindelser til Sankt Petersborg, Kaluga og Brjansk. I byens erhvervsliv dominerer ingeniørvirksomheder, lædervarer, grafit-produkter og forarbejdning af hør til brug for tekstilindustrien.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]