Kosakker

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Kosak)
Gå til: navigation, søg
Afbildning fra 1849 af forskellige russiske og kaukasiske kosakker

Kosakker er en folkegruppe, der stammer fra Ruslands sydlige egne. Betegnelsen bruges især om et medlem af et militært rytterregiment.

Kosakkerne var bosat på stepperne nord for Sortehavet, især i centrale og østlige dele af det nuværende Ukraine og det sydlige Rusland, hvor de oprettede forskellige kosakstater i 1400-1700-tallet, bl.a. Zaporizjzja sich med hovedsæde i Zaporizjzja.

Etnisk set var kosakkerne af blandet oprindelse. En del polske og især russiske bønder flygtede fra deres godsejere og sluttede sig til kosakkerne, der dermed fik et slavisk præg.

Oprindeligt var kosakkerne organiseret i frie bondesamfund med republikansk styreform. Efterhånden fik den russiske zar større magt i kosakkernes områder. Da zaren organiserede kosakkerne i militærdistrikter, forsvandt det meste af deres selvstyre.

Kosakkerne var især kendt som zarens loyale soldater, og mange kosakker valgte den kontrarevolutionære side under borgerkrigen i 1920'erne og var ledende i Den Hvide Hær.

Kosakstaterne i 1500-1700-årene spiller en stor rolle for ukrainsk historieskrivning og national selvforståelse i det 21. århundrede.

Kosakkerne menes at have opfundet retten "bøf tatar", dvs. ideen med at spise råt kød. Angiveligt lagde kosakkerne råt kød under hestenes sadler for derved at gøre kødet mørt og salt, inden det blev fortæret råt.[Kilde mangler] Det praktiske ved dette var, at det var unødvendigt at tænde opsigtsvækkende bål, og at kødet ikke optog ekstra plads.[Kilde mangler]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Alfred Jensen: Mazepa. Historiska Bilder från Ukraina och Karl XII:s Dagar; C.W.K.Gleerups Förlag, Lund 1909
  • Politikens Nudansk Ordbog – 18. udgave

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]