Spring til indhold

Wandy Tworek

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Wandy Tworek
Født25. juni 1913 Rediger på Wikidata
Død22. november 1990 (77 år) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
BeskæftigelseViolinist Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Wandy Tworek (25. juni 1913 i København22. november 1990 i Sønder Stenderup nær Kolding) var en dansk violinist, der blev kendt som violinvirtuos samt entertainer med et smittende humør. Han var søn af polske forældre, der var på vej mod USA, men valgte at slå sig ned i Danmark. Han blev uddannet som klassisk violinist af bl.a. Ebba Nissen og Erling Bloch og i 1944 debuterede han i Brahms' violinkoncert. Men allerede siden 15-års alderen havde han spillet violin offentligt og haft engagementer i National Scala og Lorry. Gennem 12 år var han trækplaster i Zigeunerhallen, hvor han for alvor fik sit folkelige gennembrud. I nogen tid var han sammen med Børge Rosenbaum (Victor Borge) om et stort komisk musikalsk nummer, som de turnerede med i Danmark samt i Norge og Sverige. Han var solist ved Radiosymfoniorkestrets torsdagkoncerter og uropførte Bela Bartoks solosonate for violin i Skandinavien. I 1950'erne var han på flere turneer, der førte ham til England, Norge, Sverige, Frankrig, USA og Færøerne. Grønland (53 koncerter på 30 dage).

Han indspillede i 1940'erne og 1950'erne et stort antal grammofonplader (78-plader) med såvel klassiske som populære værker, dog er ingen af dem endnu tilgængelige på cd.

Han fik også udgivet egne kompositioner.

Wandy Tworek er bisat på Skt. Jørgens Kirkegård i Svendborg.[1]

Æresbevisninger

[redigér | rediger kildetekst]

Indspilninger

[redigér | rediger kildetekst]
  • CD 1981 Nicolo Paganini (Wandy Tworek, violin og Laif Møller Lauridsen, guitar) White Puma Records – 7368
  • Heinberg, Aage (red.): Min skoletid. En række danske mænd og kvinder fortæller. Thorkild Beck 1954.
  • Sandvad, Jørgen: Saaledes talte. Interviews med danske Kunstnere. Naver 1946.
  • Tworek, Wandy: Mit Liv. Bogan 1979. ISBN 87-87533-96-0 Rigt illustreret med fotos i s/h fra Wandy Tworeks familie- og kunstneralbum.