Waterboarding

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Demonstration af udførelse af waterboarding

Waterboarding er en torturmetode, hvorved man tvinger vand ned i lungerne på en fastbundet person.[kilde mangler] Under processen tvinges personen til at holde munden åben,[kilde mangler] og ansigtet er dækket med et stykke klæde, således at vandet ikke kan spyttes ud.

Ifølge læger er der i praksis tale om en form for "slowmotion-kvælning"/"kontrolleret kvælning".[kilde mangler] At tale om simuleret drukning er derfor misvisende, da der reelt er tale om regulær drukning[kilde mangler] med den undtagelse, at processen stoppes umiddelbart før personen drukner. I modsat fald ville personen således lide druknedøden.

Torturmetoden har været anvendt siden den spanske inkvisition og muligvis endda tidligere. I 2007 ledte waterboarding til en politisk skandale i USA, efter at New York Times kunne berette at metoden var blevet anvendt af CIA i forbindelse med afhøringer af terrormistænkte uden for amerikansk territorium. I februar 2008 oplyste CIA's direktør, Michael Hayden, at waterboarding har været brugt af amerikanske forhørsledere mod tre terrormistænkte i år 2002 og 2003 (Khalid Shaikh Mohammed, Abu Zubayda og Abd al-Rahim al-Nashiri).[1] Borgerrettighedsorganisationer mener dog, at forhørsmetoden har været anvendt langt oftere.[2]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "CIA finally admits to waterboarding". Arkiveret fra originalen 9. februar 2008. Hentet 25. februar 2008.
  2. ^ Mukasey ligner USA's næste justitsminister (avisartikel i Politiken, 6. november 2007)

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

PolitiSpire
Denne politirelaterede artikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
MilitærSpire
Denne artikel om militær er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.