Waterboarding

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Waterboarding er en torturmetode, hvorved man tvinger vand ned i lungerne på en fastbundet person. Under processen tvinges personen til at holde munden åben, og ansigtet er dækket med et stykke klæde, således at vandet ikke kan spyttes ud.

Ifølge læger er der i praksis tale om en form for "slowmotion-kvælning"/"kontrolleret kvælning". At tale om simuleret drukning er derfor misvisende, da der reelt er tale om regulær drukning med den undtagelse, at processen stoppes umiddelbart før personen drukner. I modsat fald ville personen således lide druknedøden.

Torturmetoden har været anvendt siden den spanske inkvisition og muligvis endda tidligere. I 2007 ledte waterboarding til en politisk skandale i USA, efter at New York Times kunne berette at metoden var blevet anvendt af CIA i forbindelse med afhøringer af terrormistænkte uden for amerikansk territorium. I februar 2008 oplyste CIA's direktør, Michael Hayden, at waterboarding har været brugt af amerikanske forhørsledere mod tre terrormistænkte i år 2002 og 2003 (Khalid Shaikh Mohammed, Abu Zubayda og Abd al-Rahim al-Nashiri).[1] Borgerrettighedsorganisationer mener dog, at forhørsmetoden har været anvendt langt oftere.[2]


Referencer[redigér | redigér wikikode]


Øvrige henvisninger[redigér | redigér wikikode]

PolitiStub
Denne politirelaterede artikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
MilitærStub
Denne artikel om militær er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.