Weleda

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Weleda er et antroposofisk og internationalt kendt hudplejemærke, der har eksisteret siden 1921. Alle ingredienser er naturlige og økologiske/biodynamiske produceret ud fra den antroposofiske filosofi om respekt for og samarbejde med naturen. Et andet antroposofisk præg er, at sind og krop anses for at hænge sammen og have en tæt tilknytning til naturen. En stresset krop giver stresset hud, og dermed skal både sind og hud plejes ved hjælp af planter, der ved hjælp af dufte opkvikker/beroliger/harmoniserer og plejende egenskaber, der hjælper huden med at normalisere sig.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Rudolf Steiner – grundlæggeren af den antroposofiske filosofi – begyndte i slutningen af 1910'erne at samarbejde med farmaceuter og læger om at udvikle en ny tilgang til medicin baseret på naturens kræfter. I 1921 samledes en række farmaceuter og læger sig under Steiners vejledning og dannede et farmaceutisk firma, der senere fik navnet Weleda. Til at starte med udviklede firmaet kun antroposofiske lægemidler, men hurtigt blev der også udviklet hudplejemidler med udgangspunkt i lægemidlernes egenskaber.

Biodynamiske ingredienser[redigér | redigér wikikode]

I 1924 opsøgte en række landmænd Rudolf Steiner og tilkendegav deres bekymring over det industrielle landbrugs brug af kemisk gødning og pesticider og den negative indflydelse på naturen. Steiner blev bedt om at udvikle en landbrugsform, som tog hensyn til naturen, og arbejdede sammen med den på dens egne præmisser. Steiner udviklede det biodynamiske landbrug, som hurtigt spredte sig internationalt.

Et centralt aspekt ved biodynamisk dyrkning er, at gården ses som en hel organisme. Planter og afgrøder dyrkes uden brug af kemisk gødning og pesticider for at holde jorden ren og frugtbar. Afgrøder gives til dyrene, som så producerer naturlig gødning, som igen kan bruges til markerne. Dermed opstår en hel naturlig cyklus.

Al biodynamisk dyrkning foregår med respekt for naturen og dyrelivet. Al arbejde foregår manuelt for at skåne naturen og sikre at høsten foregår på en måde, hvor planternes egenskaber bibeholdes.

Weleda i dagligdagen[redigér | redigér wikikode]

På grund af de naturlige ingredienser, den holistiske effekt og ikke mindst respekten for naturen, er Weleda et meget populært produkt hos Steiner-tilhængere, men særligt babyserien anbefales også af jordemødre og sundhedsplejersker, og også de trendy "speltfamilier" har fået øjnene op for det ellers gamle mærke.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]