Werner Fenchel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Werner Fenchel

Personlig information
Født 3. maj 1905 Rediger på Wikidata
Berlin, Tyskland Rediger på Wikidata
Død 24. januar 1988 (82 år) Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Humboldt-Universität zu Berlin Rediger på Wikidata
Medlem af Videnskabernes Selskab,
Bayerische Akademie der Wissenschaften Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Universitetsunderviser, matematiker Rediger på Wikidata
Fagområde Differentialgeometri, Konveks, matematik, geometri Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver Københavns Universitet Rediger på Wikidata
Kendte værker Dualité Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Moritz Werner Fenchel (3. maj 1905 i Berlin24. januar 1988 i København) var en berømt tyskfødt matematiker, som i 1933 flygtede fra Nazi-Tyskland til Danmark og senere fik dansk statsborgerskab. Werner Fenchel var i perioden 1956-1974 en højt estimeret professor i matematik ved Københavns Universitet.

Studier i Tyskland[redigér | rediger kildetekst]

Werner Fenchel blev i 1923 immatrikuleret ved universitetet i Berlin, hvor han studerede matematik og fysik. Han afsluttede studierne i 1928 med doktorgraden (dr.phil.) for en berømmet disputats Über Krümmung und Windung geschlossener Raumkurven.

Karriere[redigér | rediger kildetekst]

I perioden 1928-1933 var Werner Fenchel ansat som assistent for den berømte tyske matematiker Edmund Landau ved universitetet i Göttingen. Han besøgte herunder Danmark flere gange og fik gode forbindelser med de danske matematikere, især Harald Bohr og Tommy Bonnesen. Da jødeforfølgelserne i Tyskland spidsede alvorligt til i 1933 var det derfor nærliggende for Werner Fenchel at emigrere til Danmark sammen med sin kone Käte Sperling, som selv var en yderst kompetent matematiker i gruppeteori. Under den tyske besættelse af Danmark under 2. verdenskrig, måtte de i 1943 begge flygte til Sverige, hvor Werner Fenchel underviste ved den danske skole i Lund frem til krigens afslutning i 1945.

I 1951 blev Werner Fenchel udnævnt til professor i rationel mekanik ved Danmarks Tekniske Universitet, som efterfølger for Jakob Nielsen. Fem år senere blev han kaldet til et professorat i matematik ved Københavns Universitet.

Forskning[redigér | rediger kildetekst]

Sammen med Tommy Bonnesen skrev Werner Fenchel i 1934 en banebrydende monografi Theorie der konvexen Körper om konveksitetsteori. Fra omkring 1940 arbejdede han i en årrække sammen med Jakob Nielsen på en monografi om diskontinuerte grupper i den hyperbolske plan. Et foreløbigt manuskript Discontinuous Groups of Isometries in the Hyperbolic Plane og en aftale om publikation med et kendt internationalt forlag forelå ved Nielsens død i 1959. Der tilbagestod dog en gennemgribende revision af manuskriptet, hvis indhold hurtigt blev kendt af eksperter som Fenchel-Nielsen theory. Revisionen af manuskriptet var ikke fuldendt ved Fenchels død, og manuskriptet blev først publiceret i 2003 med hjælp fra den danske matematiker Asmus Schmidt.

Hædersbevisninger[redigér | rediger kildetekst]

Werner Fenchel blev indvalgt som medlem af Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab i 1946, af Akademiet for de Tekniske Videnskaber i 1962, af Fysiografiska Sällskapet i Lund i 1973, og af Bayerische Akademie der Wissenschaften i 1980. Han var formand for Dansk Matematisk Forening i perioden 1958-1962, og blev æresmedlem af foreningen i 1973.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]