Wikipedia:Citér Wikipedia

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Wikipedia har et værktøj til at generere kildehenvisninger til specifikke indholdsartikler. Se Special:Citer, eller klik på 'Citér denne artikel', som findes under  Værktøjer i venstre-menuen, på den artikel som du vil citere.

Som med enhver anden kilde, især én med ​​ukendt forfatterskab, bør du være forsigtig og altid forsøge at kontrollere rigtigheden af​ oplysninger fra Wikipedia, hvis du har mulighed for det. Til mange formål, men især i den akademiske verden, anses Wikipedia ikke som en acceptabel kilde. Faktisk kan det forekomme at nogle undervisere og lærere helt afviser materiale der har Wikipedia som kilde.[1] Dette er især tilfældet, når det anvendes uden bekræftelse fra andre kilder. Meget af indholdet på Wikipedia indeholder dog selv referencer til de kilder som oplysningerne oprindeligt stammer fra. Så som et alternativ kan du vælge at citere den oprindelige pålidelige kilde i stedet for selve Wikipedia-artiklen.

Det tilrådes at være særligt forsigtig ved anvendelse af Wikipedia som kilde til forskningsprojekter. Normal akademisk praksis er kun at benytte Wikipedia og andre opslagsværker til at danne sig et overordnet billede af de generelle fakta om emnet, samt at indsamle søgeord, referencekilder og bibliografiske henvisninger, men ikke at benytte det som kilde i sig selv. Husk, at Wikipedia er en wiki, hvilket betyder, at alle i hele verden kan redigere enhver artikel, slette korrekte oplysninger eller tilføje falske informationer, som måske ikke opdages. Vi er dog imidlertid overbeviste om, at Wikipedia kan give et godt overblik over de fleste emner, som det dækker.

En wiki er et usædvanligt medie, og passer derfor som sådan ikke ind i de almindelige bog-citeringsformater. En wiki er ikke papir, og man bliver derfor nødt til at bruge et format til elektronisk citering i stedet. Det præcise format afhænger af den citeringsstil som du benytter.

Opbygning af citeringslinje[redigér wikikode]

Der er et særligt citeringsværktøj til rådighed i Wikipedia til at hjælpe dig. I menuen til venstre for hver artikel findes punktet "Citér denne side". Ved at klikke på det, bringes du til en side med relevante oplysninger om artiklen, samt en række automatisk genererede citationer i de mest benyttede citationsformater, som er lige til at kopiere og benytte i din udgivelse. Bemærk, at det stadig er dit eget ansvar at sikre at citeringen opfylder alle krav.

Her følger en række punkter som du bør være opmærksom på, hvis du selv opbygger en citering:

  • Du bør generelt ikke citere en eller flere specifikke skribenter på en Wikipedia-artikel. Wikipedia er skrevet i samarbejde. Hvis du alligevel har brug for at se en liste over skribenter til en bestemt artikel, kan du finde det under artiklens versionshistorik. Skribenterne vises enten ved deres IP-adresse eller ved et selvvalgt brugernavn. Det er normalt ikke muligt at gætte eller kontrollere skribenternes virkelige identitet.
  • Din citering bør normalt angive både artiklens titel samt Wikipedia, Den frie encyklopædi, ligesom du ville gøre for en artikel i en udgivelse af papir. Hver artikel bør have sin egen separate citering.
  • De fleste citatationsformater vil sandsynligvis kræve en henvisning til artiklens fulde URL. Det kan findes som punktet "Permanent link" under Værktøjer i venstremenuen på alle artikel-sider. Dette returnerer en URL som indeholder et entydig id, som refererer direkte til den præcise version af artiklen som artiklen har netop nu. Det kan være hensigtsmæssigt at benytte den, da det lader dig vise hvilken version du har benyttet, og helt ignorere de eventuelle ændringer som er foretaget, efter at du læst artiklen. Ønsker du af en eller anden grund et mere kortfattet link, kan du bruge artiklens almindelige URL, eller eventuelt nøjes med hovedsidens webadresse (f.eks. http://da.wikipedia.org for en dansk artikel).
  • Det citeringsformatet du benytter kan have krav til angivelse af den fulde dato og tidspunktet for dén version af artiklen, som du har benyttet. Hvis du bruger "permanent link"-funktionen, bør det ikke være nødvendigt. Men har du alligevel brug for det, så kan dato og klokkeslættet for den seneste ændring på artiklen findes nederst på hver side (lige over meddelelsen om ophavsret).

Referencer[redigér wikikode]

  1. ^ Anthropology 333 syllabus from American River College. Hentet 2006-02-07. "Do NOT use Wikipedia or other online or print encyclopedias as a source for your paper."