Wikipedia:Landsbybrønden/Ental eller flertal

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Ental eller Flertal[rediger kildetekst]

Findes der en politik om, at alle oplagsord skal være i ental?

Artiklen "Stednavn" (der rettelig burde hedde "Dansk(e) stednavn(e)", da den kun handler om danske forhold) er nu i ental - var tidligere i flertal.

Det virker ret underligt på mig, at en artikel, der handler om en gruppe ting i egenskab af gruppe, altså netop handler om gruppen af ting, ikke kan være i flertal, fx "Danske stednavne", "Nordiske stednavne", " eller "Svenskere", "Franskmænd", "Albanere" osv. Artikler om fx folkeslag handler jo netop om, hvad der karakteriserer gruppen af individer, ikke om et medlem af gruppen qua sig selv ("En svensker er en person med sædvanligvis to arme og to ben, som betragter sig selv som hørende til det svenske folk...") Nuvel, det er selvfølgelig sat lidt på spidsen, men kan I se, hvor jeg vil hen? Thathánka Íyotake 18. feb 2008, 23:06 (CET)

Groft sagt bruges ental til almindelige opslagsord og flertal til lister og andet. der normalt kun omtales i flertal. De nærmere detaljer kan læses i Wikipedia:Navngivning.
I det aktuelle tilfælde med artiklen Stednavn, så indledes den med en generel definition. At resten af artiklen så stort set kun handler om danske stednavne skal nok primært ses i lyset af, at ingen hidtil har bidraget med noget om udenlandske stednavne. Men skulle du have viden om udenlandske stednavne, er du selvfølgelig velkommen til at skrive om det. På sigt vil det vedrørende danske forhold så kunne flyttes til en særskilt artikel Danske stednavne. --Dannebrog Spy 18. feb 2008, 23:50 (CET)
Ja, det lyder fornuftigt. Men hvordan argumenterer du så for, at dette opslagsord skal være i flertal? Jeg synes også, det lyder mest naturligt, men hvordan begrunde det på et generelt plan?
Og jeg synes stadig, der er et problem med fx "Svenskere", hvor flertal forekommer mig mest naturligt, fordi man anskuer gruppen af individer i egenskab af gruppe. Wikipedia:Navngivning nævner ikke denne mulighed, så hvad stiller man op med artikler om - ikke lister over - grupper af forskellige ting/entiteter anskuet som samlet gruppe? Jeg kan prøve at finde flere eksempler.Thathánka Íyotake 19. feb 2008, 01:08 (CET)
Nu skal vi lige skelne mellem formålene med artiklerne. Er formålet f.eks. at besvare spørgsmålet "hvad er et stednavn?", skal artiklen placeres under ental, i det der her vil blive tale om at definere begrebet med behørige uddybninger. Er formålet derimod at uddybe det særlige ved danske stednavne, placeres den i flertal, da der dels er tale om en gruppe (= flertal), og dels er hovedbegrebet stednavn allerede beskrevet i en overordnet artikel.
Eller sagt med andre ord: er det en begrebsbeskrivelse så ental, er det en gruppebeskrivelse så flertal. Det er i det mindste min mening, men som det fremgår af Kategori:Folkeslag i Europa og den tilhørende diskussion, er der ikke nogen fastslået entydig linie. --Dannebrog Spy 19. feb 2008, 14:07 (CET)
Nu føler jeg mig klogere. Jeg må sige, at jeg er på linje med dig i ovenstående. Det vil så sige, at man godt kan have opslagsord i flertal under nogle omstændigheder. Kunne det være en ide at indskrive dette i Wikipedia:Navngivning? Thathánka Íyotake 19. feb 2008, 21:14 (CET)
Afgjort. Kom med et udkast på Wikipedia-diskussion:Navngivning. Hvis ingen kommer med indvendinger af betydning indenfor de følgende 2-4 uger, skulle der ikke være noget til hindre for at indskrive det. --Dannebrog Spy 19. feb 2008, 22:57 (CET)
O.k. Thathánka Íyotake 24. feb 2008, 21:38 (CET)