Wikipedia:Landsbybrønden/Gengivelse af gamle plakater

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Gengivelse af gamle plakater[rediger kildetekst]

Jeg kan se fra tidligere emner, at daWiki ikke anvender såkaldt "fair use", men hvorledes skal vi forholde os med hensyn til gamle plakater, for eksempel fra 1970 og tidligere. Mere aktuelt drejer det sig om gamle, nærmest historiske cirkusplakater fra Det Kongelige Biblioteks Digitale Samlinger, ifm. at få fyldt noget indhold på artiklerne on danske cirkus. Nogle indeholder kun tekst, nogle indeholder fotos og tekst, nogle indeholder illustration/tegning og tekst.
Lidt eksempler:

Jeg går ud fra at plakater fra 1800-tallet og 1700-tallet, der er nogle få, er uden problemer at uploade til Commons og anvende på daWiki. Tjekker af her i Landsbybrønden, inden jeg uploader noget forkert. Med venlig hilsen Per Meistrup (diskussion) 14. nov 2018, 14:53 (CET)

Læs evt. om 'Fotografiske billeder' her :
: https://kum.dk/kulturpolitik/ophavsret/billedkunst-og-fotografier/
.. og om mulige 'Copyright tags' (afsnit 'Denmark') :
: https://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Copyright_tags#Country/Region_specific_tags
Måske kan {{PD-Denmark50}} bruges i en del tilfælde ? – for "photographic images not considered to display artistic merit or originality" that were created before 1 January 1970.
Sider der linker til "Template:PD-Denmark50" :
: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=Special:WhatLinksHere/Template:PD-Denmark50&limit=1500
-- Mvh PHansen (diskussion) 15. nov 2018, 08:06 (CET)
Med hensyn til illustrationer og tekst, findes de generelle regler her:
: https://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Licensing
Kort sammenfattet kan man læse det sådan, at illustrator og forfatter skal have været døde i 70 år, før materialet kan bruges. Hvis de ikke kan identificeres i materialet, skal det være udgivet for over 95 år siden, altså p.t. før 1. januar 1923. For plakater og lignende kan man bruge copyrightbetegnelsen {{PD-art|PD-old-auto-1923}}. Venlig hilsen Rsteen (diskussion) 16. nov 2018, 06:00 (CET)
Tak for svar. Jeg er bekendt med ophavsretsloven, og nævnte specifikt 1970, da jeg mener {{PD-Denmark50}} er relevant, og der angiveligt ikke er såkaldt "værkshøjde" i fotos og plakat. Også tak for henvisning til {{PD-art|PD-old-auto-1923}}. Med venlig hilsen Per Meistrup (diskussion) 18. nov 2018, 18:19 (CET)

Hvis det kan have generel interesse, fortalte en bekendt, som sidste år skrev en bog om Cirkusbygningen i København:
For langt de fleste fotos gælder 50-års reglen, Kulturministeriet skriver: "For at der kan være tale om et værk i lovens forstand, skal det opfylde et krav om originalitet. Det betyder, at fotografiet skal være et resultat af ophavsmandens personlige og skabende indsats. Det kan f.eks. være tilfældet, hvis fotografen har truffet nogle kreative valg i forbindelse med skabelsen af fotografiet – det kan være en særlig belysning, opsætning, kameravinkel m.v." Det krav lever de færreste fotos op til, heller ikke selv om fotografen er prof.
Med venlig hilsen Per Meistrup (diskussion) 26. nov 2018, 09:52 (CET)