Spring til indhold

Wikipedia:Landsbybrønden/Opgørelse af folketingsvalg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Jag har arbetat litet med det svenska valsystemet, och tittar därför också på de norska och danska. Den danska artikeln Opgørelse af folketingsvalg verkar dock att vara behäftat med ett mycket allvarligt faktafel. Inte bara beskrivningen utan också exemplet på utdelning av kretsmandat ser grovt felaktig ut.

Jag följde länken till den danska vallagen, och som jag misstänkte tycks den beskriva samma regel som tillämpas i Sverige och Norge, och stämde inte den regel som står Opgørelse af folketingsvalg#Kredsmandater här. Nu tror jag inte alls att jag som svensk kan läsa danska lagar bättre än goda danska wikipedianer. I stället tror jag att inte tillräckligt många kunniga danska wikipedianer har varit inne och kikat på artikeln. Jag skulle önska att några gjorde detta, och också helst tittar på en:Sainte-Laguë method och på Lov om valg til Folketinget.

På något sätt känns det som att det mer är danska medborgares sak att "ta hand om" folketingsvalen. Jag fortsätter hellre att ägna mig åt den svenska vallagen:-), men jag kommer självklart att följa Diskussion:Opgørelse af folketingsvalg ett tag, och svarar gärna på frågor och kritik där.

M. v. h., Jörgen B 31. mar 2007 kl. 22:36 (CEST)

Artiklen er nu rettet. --Dannebrog Spy 1. apr 2007 kl. 00:04 (CEST)
Konklusion:
Artikeln er rettet, så anmeldingen på Landsbybrønden har gjort sitt. Videre diskussion gjøres helst på Diskussion:Opgørelse af folketingsvalg.