Wikipedia:Landsbybrønden/Referencer til Den Store Danske

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Referencer til Den Store Danske[rediger kildetekst]

Jeg hedder Thore Husfeldt og er medlem af dem Akademiske Råd for Foreningen lex.dk, som blandt andet har hånd om Den Store Danske. Det giver mening for mig, at sider på dansk Wikipedia rutinemæssigt indeholder referencer til Den Store Danskes opslagsord, i hvert fald når der er begrebssammenfald. Her er et eksempel fra no: Rwanda.

Jeg kan se en hel række af mere eller mindre systematiske tiltag, som man kunne gennemføre, fx

  1. Brugere indsætter manuelt den slags henvisninger (i det omfang de finder det passende), som det sker allerede nu.
  2. Nogen (fx jeg) sammensætter en liste over opslagsord på begge opslagsværker for at identificere (velsagtens nogle tusind) oplagte kandidater for krydshenvisninger af den slags
  3. Nogen (fx jeg) automatiserer dette i det mindste for Kategori:Wikipedia_artikler_med_Den_Store_Danske_autoritetsdata-ID, fx ABBA. Den slags artikler vill så få en henvisning til opslagsordet ABBADen Store Danske under Eksterne henvisninger, ganske som det allerede hard en sådan henvisning for tyve andre opslagsværker. (I den forbindelse: Det er ikke klart for mig, om autoritetsdata-ID-henvisninger er oprettede automatisk. Forklar gerne.)
  4. En anden idé, som nogen allerede har tænkt færdig, men som jeg ikke er bekendt med.

Jeg har ikke fundet generelle argumenter for eller imod den slags, så for at sætte bolden i bevægelse, vil jeg spørge her først. Jeg vil nødigt træde nogen over tæerne, og heller ikke spilde tid med at gennemskue informationsinfrastruktur og som så løber i sandet. (Skrev Thore Husfeldt (diskussion • bidrag) 13. jan. 2022, 13:15. Husk at signere dine indlæg.)

@Thore Husfeldt: Du har nogle interessante tanker. Men spørgsmålet er rette arbejdet hen imod, hvor det giver mest.
Alle Wikipedia-sprogversionere sprog er hæng sammen af Wikidata, hvor der oprettet en egenskab - Den Store Danske-ID (P8313) - som bruges til referencer til Den Store Danske. Der er også andre dele af lex.dk, som har en egenskab - fx Trap Danmark ID (P9477) og Dansk Biografisk Leksikon-ID (P8341). I princippen kan alle referencer til en lex.dk, hvis der er oprette et emne til det i Wikidata uanset om der er oprettet en artikel eller ej. Jeg oprettet en liste af personer på Den Store Danske, hvor der er et udsagn om der er en reference på DSD, men hvor der mangler en dansk artikel: Bruger:Steenth/Autoliste/Den Store Danske Encyklopædi biografi mangler. Der er pt. 5.300 udsagn for DSD. Og hvis der er emner på Wikidata som matcher, så er plads alle at referer til 150.000 artikler til Det Store Danske på lex.dk.
Noget, som Wikidata kunne bruges til af lex.dk, er at sammenligne data - mest oplagt fødsels- og evt. dødsdatoer. De kan lægges en med en reference, så hvis der er forskel, så kan man se hvor oplysingen kommer fra. Og jeg kan se at der er infobokse i lex.dk, som kunne bruges.
Jeg fik i sin tid gjort skabelonen for autoritetsdata klar til Wikidata, så vi ikke behøvende at vedligeholde de data. Så alt indhold i den kommer fra Wikidata. Og jeg indsætter skabelonen med nogle måneder mellemrum. Det har jeg en flow til det formål. DSD vil jeg ikke selv betegne som autoritetsdata, men en bruger har sat den ind. Og på sigt bør komme en skabelon, som dækker bredere. Men det er en anden sag.
Det vigtigste at få data ind og brugt. Det vil være mest oplagt at bruge Wikidata til formålet. Det er vores databrønd med et hav af oplysninger, som vi allerede bruger i forvejen. --Steen Th (diskussion) 13. jan. 2022, 15:55 (CET)Reply[svar]
Mange tak, det blev jeg allerede meget klogere af. Er P8313 automatgenereret? (Det kunne jo være interessant at sammenholde P8313 med den liste af artikler, som lex.dk selv tror beskriver indholdet af Den Store Danske.) Jeg kan også vende det om: jeg har en ganske unik position (professor i datalogi ved IT-Universitetet, medlem af det Akademiske Råd for lex.dk – så jeg møder redaktionen med jævne mellemrum –, og mangeårig wikipedianer). Jeg har altså både teknisk indsigt, erfaring og organisatorisk forankring. Hvad kan jeg gøre for at hjælpe begge projekter mest muligt? Thore Husfeldt (diskussion) 13. jan. 2022, 16:29 (CET)Reply[svar]
Det link, som jeg viser, er til siden, som defineret egenskaben. Via SPARQL kan man søge efter emner, som bruger egenskaben. Eller man søge andet frem, som kunne være interessant at analysere.
Omkring organisation. Så jeg også aktiv i Wikimedia Danmark, som den organisationsenhed i Danmark, som kan håndtere kontakter med eksterne. Jeg sender email med mine kontaktoplysninger til dig. --Steen Th (diskussion) 14. jan. 2022, 12:14 (CET)Reply[svar]

Automatisere lenking til Store danske[rediger kildetekst]

@Thore Husfeldt: @Steenth: Hei! Lenking mellom Store danske leksikon <> Wikidata <> Wikipedia på dansk kan nå langt på vei automatiseres med verktøyet mix-n-match. Det samme gjelder andre oppslagsverk. Kikk på disse lenkene:

I Norge har vi lenket opp mer enn 70.000 av artiklene i Store norske leksikon med Wikidata, slik at lenkene lett kan vises både i tilsvarende artikler i Wikipedia på norsk - eller dansk.

Her ser det ut til at 29.899 (!) av dansk WPs artikler vil få lenke til Store norske så snart SNL legges inn i Autoritetsdata/en skabelon på da-WPs sider.

Vennlig hilsen wikipedianer/fjeldabe fra nord. Kimsaka (diskussion) 23. jan. 2022, 11:06 (CET)Reply[svar]

For at de artikler er blevet høstet, så de kan matches. Jeg har som det første kigget på Gyldendals teaterleksikon. Den er nu godt med. Der er stort arbejde med den Den Store Danske på den måde. Vi kunne udbygge match, så den bliver mere præcis og mere automatisk. For det er stort arbejde at gøre det for det hele.
Men vi skal ikke bruge data Autoritetsdata-skabelon. Vi skal efterhånden have udviklet en skabelon/modul, som samlet flere eksterne kilder et sted. Men det kan lettere kommer på plads, når data er der. --Steen Th (diskussion) 24. jan. 2022, 16:09 (CET)Reply[svar]
"Den 434 år lange unionen med Danmark ble på 1800-tallet ofte omtalt som '400-årsnatten'", heter det i norske bokmåls-Wikipedia om Norges historie. Men som vi vet: Det bliver aldrig så slemt, at det ikke er godt for noget!
Ettersom Norge var underlagt danskekongen da skriftspråket vårt ble innført var det dansk skriftlig Norge tok i bruk! Derfor har vi fortsatt språkstrid i Norge - og to offentlige skriftspråk... Men derfor er også likhetene mellom skriftspråkene dansk og norsk bokmål så stor. Det er lett for nordmenn å lese dansk, liksom jeg tror det er lett for dansker å lese norsk bokmål. (Talespråkene kan være verre å forstå!)
At Store danske leksikon lenkes opp til Wikidata er derfor også fint for norske bokmåls-Wikipedia. At Store norske leksikon lenkes opp er derfor også fint for danske Wikipedia. En innsats med lenking gir altså doblet effekt. Som det heter i reklamen: Ta to, betal for en!
Vennlig hilsen wikipedianer/fjeldabe fra nord. Kimsaka (diskussion) 27. jan. 2022, 15:37 (CET)Reply[svar]

Steenth har ret i, at der er et stort arbejde, der skal gøres, for eksempel for at koble hele Den Store Danske op med Wikidata. Men jeg har lavet en oversigt over encyklopædier på vores to nabosprog, og tabellen viser, at vi allerede er nået langt. (I virkeligheden er tallene endnu højere, da de kun inkluderer registreringer foretaget ved hjælp af/opdateret i mix'n'match-værktøjet)

Mere end 25.000 af artiklerne på Store Danske har nu links til WD, så mere end 15.000 tilsvarende artikler på da-WP kan få links:

Norske og danske
leksika og
oppslagsverk
Wikidata-logo.svg
Registrert

Wikidata
Danmark
Lenker til
Wikipedia
på dansk
Norge
Lenker til
Wikipedia
på bokmål
Mix'n'
match
(no) Store norske leksikon 73795 30349 51332 Link
(da) Den Store Danske 25085 15189 13440 Link
(no) Norsk biografisk leksikon 5779 1058 4741 Link
(da) Dansk Biografisk Leksikon 4870 3408 976 Link
(da) Gyldendals teaterleksikon 2545 1514 1051 Link
(no) Oslo Byleksikon 4950 306 4706 Link
(da) Trap Danmark 1633 1217 476 Link
(no) Store medisinske leksikon 2548 968 1353 Link

Tal taget fra Mix'n'match 3./4. februar 2022 - de vokser hele tiden. (med forbehold for fejl!)
Der mangler meget at gøre, så brug gerne linkene til Mix'n'match-værktøjet!


Men det forudsætter, at linkene her vises i en passende skabelon, hvad enten det sker ved at udvide autoritetsdata-skabelonen eller ved at lave en separat skabelon til eksterne opslagsværker ...

Tallene under det danske flag viser i hvert fald, at der er meget at hente ved at få en skabelon-løsning på plads.

Med venlig hilsen wikipedianer/fjeldabe fra nord Kimsaka (diskussion) 4. feb. 2022, 13:17 (CET)Reply[svar]