Wikipedia:Landsbybrønden/Referencer til Den Store Danske

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Referencer til Den Store Danske[rediger kildetekst]

Jeg hedder Thore Husfeldt og er medlem af dem Akademiske Råd for Foreningen lex.dk, som blandt andet har hånd om Den Store Danske. Det giver mening for mig, at sider på dansk Wikipedia rutinemæssigt indeholder referencer til Den Store Danskes opslagsord, i hvert fald når der er begrebssammenfald. Her er et eksempel fra no: Rwanda.

Jeg kan se en hel række af mere eller mindre systematiske tiltag, som man kunne gennemføre, fx

  1. Brugere indsætter manuelt den slags henvisninger (i det omfang de finder det passende), som det sker allerede nu.
  2. Nogen (fx jeg) sammensætter en liste over opslagsord på begge opslagsværker for at identificere (velsagtens nogle tusind) oplagte kandidater for krydshenvisninger af den slags
  3. Nogen (fx jeg) automatiserer dette i det mindste for Kategori:Wikipedia_artikler_med_Den_Store_Danske_autoritetsdata-ID, fx ABBA. Den slags artikler vill så få en henvisning til opslagsordet ABBADen Store Danske under Eksterne henvisninger, ganske som det allerede hard en sådan henvisning for tyve andre opslagsværker. (I den forbindelse: Det er ikke klart for mig, om autoritetsdata-ID-henvisninger er oprettede automatisk. Forklar gerne.)
  4. En anden idé, som nogen allerede har tænkt færdig, men som jeg ikke er bekendt med.

Jeg har ikke fundet generelle argumenter for eller imod den slags, så for at sætte bolden i bevægelse, vil jeg spørge her først. Jeg vil nødigt træde nogen over tæerne, og heller ikke spilde tid med at gennemskue informationsinfrastruktur og som så løber i sandet. (skrev Thore Husfeldt (diskussion • bidrag) 13. jan. 2022, 13:15. Husk at signere dine indlæg.)

@Thore Husfeldt: Du har nogle interessante tanker. Men spørgsmålet er rette arbejdet hen imod, hvor det giver mest.
Alle Wikipedia-sprogversionere sprog er hæng sammen af Wikidata, hvor der oprettet en egenskab - Den Store Danske-ID (P8313) - som bruges til referencer til Den Store Danske. Der er også andre dele af lex.dk, som har en egenskab - fx Trap Danmark ID (P9477) og Dansk Biografisk Leksikon-ID (P8341). I princippen kan alle referencer til en lex.dk, hvis der er oprette et emne til det i Wikidata uanset om der er oprettet en artikel eller ej. Jeg oprettet en liste af personer på Den Store Danske, hvor der er et udsagn om der er en reference på DSD, men hvor der mangler en dansk artikel: Bruger:Steenth/Autoliste/Den Store Danske Encyklopædi biografi mangler. Der er pt. 5.300 udsagn for DSD. Og hvis der er emner på Wikidata som matcher, så er plads alle at referer til 150.000 artikler til Det Store Danske på lex.dk.
Noget, som Wikidata kunne bruges til af lex.dk, er at sammenligne data - mest oplagt fødsels- og evt. dødsdatoer. De kan lægges en med en reference, så hvis der er forskel, så kan man se hvor oplysingen kommer fra. Og jeg kan se at der er infobokse i lex.dk, som kunne bruges.
Jeg fik i sin tid gjort skabelonen for autoritetsdata klar til Wikidata, så vi ikke behøvende at vedligeholde de data. Så alt indhold i den kommer fra Wikidata. Og jeg indsætter skabelonen med nogle måneder mellemrum. Det har jeg en flow til det formål. DSD vil jeg ikke selv betegne som autoritetsdata, men en bruger har sat den ind. Og på sigt bør komme en skabelon, som dækker bredere. Men det er en anden sag.
Det vigtigste at få data ind og brugt. Det vil være mest oplagt at bruge Wikidata til formålet. Det er vores databrønd med et hav af oplysninger, som vi allerede bruger i forvejen. --Steen Th (diskussion) 13. jan. 2022, 15:55 (CET)[svar]
Mange tak, det blev jeg allerede meget klogere af. Er P8313 automatgenereret? (Det kunne jo være interessant at sammenholde P8313 med den liste af artikler, som lex.dk selv tror beskriver indholdet af Den Store Danske.) Jeg kan også vende det om: jeg har en ganske unik position (professor i datalogi ved IT-Universitetet, medlem af det Akademiske Råd for lex.dk – så jeg møder redaktionen med jævne mellemrum –, og mangeårig wikipedianer). Jeg har altså både teknisk indsigt, erfaring og organisatorisk forankring. Hvad kan jeg gøre for at hjælpe begge projekter mest muligt? Thore Husfeldt (diskussion) 13. jan. 2022, 16:29 (CET)[svar]
Det link, som jeg viser, er til siden, som defineret egenskaben. Via SPARQL kan man søge efter emner, som bruger egenskaben. Eller man søge andet frem, som kunne være interessant at analysere.
Omkring organisation. Så jeg også aktiv i Wikimedia Danmark, som den organisationsenhed i Danmark, som kan håndtere kontakter med eksterne. Jeg sender email med mine kontaktoplysninger til dig. --Steen Th (diskussion) 14. jan. 2022, 12:14 (CET)[svar]

Automatisere lenking til Store danske[rediger kildetekst]

@Thore Husfeldt: @Steenth: Hei! Lenking mellom Store danske leksikon <> Wikidata <> Wikipedia på dansk kan nå langt på vei automatiseres med verktøyet mix-n-match. Det samme gjelder andre oppslagsverk. Kikk på disse lenkene:

I Norge har vi lenket opp mer enn 70.000 av artiklene i Store norske leksikon med Wikidata, slik at lenkene lett kan vises både i tilsvarende artikler i Wikipedia på norsk - eller dansk.

Her ser det ut til at 29.899 (!) av dansk WPs artikler vil få lenke til Store norske så snart SNL legges inn i Autoritetsdata/en skabelon på da-WPs sider.

Vennlig hilsen wikipedianer/fjeldabe fra nord. Kimsaka (diskussion) 23. jan. 2022, 11:06 (CET)[svar]