Wikipedia:Landsbybrønden/Wikipedia:Mediation

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Wikipedia:Mediation[rediger kildetekst]

Jeg synes at kunne huske, men jeg kan sagtens huske forkert, at der var en der gik igang med at oversætte en:Wikipedia:Mediation, med henblik på en diskussion om det også skulle være en dansk politik for et sted til mægling. Desværre kan jeg ikke finde det, så måske husker jeg forkert? MVH Henrik (heb, Diskussion   Bidrag   E-mail) 22. nov 2012, 15:05 (CET)

Har vi overhovedet brug for en sådan formel mæglingsprocess? Det er ikke mit indtryk, at vi har så mange konflikter her på dawiki, og når vi har plejer det oftest at dreje sig om nye brugere, der mener, at de skal bestemme hvordan Wikipedia fungerer. Mvh. Cgtdk (diskussionbidrag) 23. nov 2012, 17:38 (CET)
For tiden er der forholdsvis roligt. De fleste problemer kan netop ganske rigtigt henføres til nybegyndere, der vil bestemme uden hensyn til andre eller ikke synes at have tænkt på, at der faktisk er nogle regler. Nogle har også svært ved at slippe ejerfornemmelsen eller tror fejlagtigt, at de ret til eller krav på artikler om sig selv. Det er gamle problemer, men det er mit indtryk, at de blevet mere udbredte, i takt med at Wikipedia er blevet mere kendt. Mægling vil dog næppe hjælpe meget her, da disse nybegyndere oftest hellere vil sige hvor dumme vi er og smække med døren end sætte sig ind i hvordan Wikipedia fungerer.
Lejlighedsvis er der dog også enkelte erfarne brugere, der placerer sig selv udenfor pædagogisk rækkevidde. Nogle dæmper sig ned efterhånden, når de (forhåbentlig) indser, at andre ikke automatisk vil give dem ret. Men andre bliver stadig mere ubehagelige og kaster om sig med personangreb og beskyldninger uden hold i virkeligheden med advarsler, blokeringer og om nødvendigt bandlysning til følge. Her vil mæglig heller ikke være til den store gavn, da de pågældende brugere åbenlyst ikke har i sinde at underkaste sig politikker og normer, endsige respektere andre brugeres ret til at have andre meninger.
Så er der naturligvis ting som redigeringskrige og flytninger. Men hvis vi ser bort fra de ovennævnte nybegyndere, er det dog mit indtryk, at de fleste er i stand til at diskutere civiliseret. Det kan være aktuelt at inddrage andre, men det vil normalt klares ad hoc, hvis de pågældende alligevel ikke allerede har blandet sig.
Alt i alt: med mindre der kan peges på konflikter, hvor formel mægling kunne hjælpe, og hvor parterne må formodes at respektere det, kan jeg ikke rigtig få øje på behovet. --Dannebrog Spy (diskussion) 24. nov 2012, 23:45 (CET)
For lige at fange denne her i opløbet: Mit indlæg var ikke med henblik på at starte en diskussion om hvorvidt en:Wikipedia:Mediation-ideen kunne/skulle bruges på DaWiki, men at finde det oplæg der på et tidligere tidspunkt var blevet oversat (jf. min - tilsyneladende svigtende - hukommelse). Noget af teksten kunne nemlig - hvis den fandtes oversat - godt bruges i en Commons intro-guide jeg går og pusler med :) Jeg beklager hvis jeg ikke fik mig formuleret klart nok indledningsvist. MVH Henrik (heb, Diskussion   Bidrag   E-mail) 27. nov 2012, 10:33 (CET)