Wikipedia:Ugens artikel/Uge 26, 2017

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kort over cantrefi i middelalderens Wales.

Wales' historie begynder med ankomsten af mennesker til området for tusinder af år siden. I løbet af jernalderen var området domineret af britonere og britanniske sprog, der i eftertiden har karakteriseret keltere. Romerne, som begyndte erobringen af Britannien i år 43, drog i år 48 på felttog i hvad der nu er det nordøstlige Wales mod en folkestamme kaldet dekeanglere og fik total kontrol over regionen kendt som den romerske provins Britannien med deres sejr over ordovikere i år 79.

Romerne forlod Storbritannien i 400-tallet, noget som åbnede døren for angelsaksere til at invadere og bosætte sig. Et antal kongedømmer blev dannet i tiden efter at romerne trak sig ud af Wales. Mens den mægtigeste hersker var anerkendt som "konge af britonerne" (senere Tywysog Cymru), var det ingen af dem som formåede at forene Wales i længere tidsrum. Gensidig ødelæggende kampe og stridigheder samt pres fra de engelske og senere af de normanniske erobrere førte til, at de walisiske kongedømmer gradvist kom ind under den engelske krone. I 1282 førte Llywelyn den sidstes død til at kong Edvard 1. af England erobrede Wales.

I 1700-tallet oplevede Wales begyndelsen på to forandringer som i høj grad kom til at påvirke området: den walisiske metodistisk fornyelse, noget som førte til at landet religiøst set i stigende grad vendte sig fra den engelske kirke, og den industrielle revolution. (Læs mere..)