Wikipedia:Ugens artikel/Uge 30, 2012

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Skilt for metrostationen "Kongens Nytorv"

Københavns Metro er en undergrundsbane med 22 stationer, hvoraf ni underjordiske og én nedgravet åbent. Banen strækker sig fra Vanløse over Frederiksberg og Indre By til Christianshavn, hvor den deler sig i to baner til hhv. Vestamager gennem Ørestad (linje M1) og Københavns Lufthavn langs Amager Strandpark (linje M2). Metroens første etape fra Nørreport til Lergravsparken og Vestamager stationer blev indviet den 19. oktober 2002. Dernæst er der tilføjet flere linjer, hvor den seneste indtil videre blev indviet i 2007.

Metroen består af 9 km af dobbelttunnel placeret mellem 25 og 33 meter under jorden. Tunnelerne er bygget, så stationerne er placeret højere end resten af banestrækningen. Dette er energibesparende, eftersom togene kører ned ad bakke under acceleration og op ad bakke, når de bremser. I den ene side af tunnelen modsat den strømskinne, der forsyner togene med strøm, er monteret et nødfortov, som kan bruges til evakuering af togene uden for en station i nødstilfælde. Der er nødudgange for hver 600 meter, dvs. at der altid er højst 300 meter til nærmeste udgang - dette er dog kun relevant, fordi afstanden mellem stationerne er relativt høj (omkring eller over 1000 m i gennemsnit) sammenlignet med andre bybaner, hvor afstanden mellem stationerne typisk er 500-700 meter eller mindre i gennemsnit. Tunnelerne er veloplyste, så det er let at finde vej ud. Kabler, vandforsyning (til brandslukning) og andre tekniske installationer er placeret under nødfortovet. Overskydende plads i kabelkanaler udlejes til blandt andet fiberbaserede netforbindelser.

Metroen ejes af Metroselskabet og drives af Metro Service International på kontrakt frem til 2015. Den Københavnske Metro er blevet kåret til verdens bedste i 2008, 2009 og 2010 ved den internationale jernbane konference MetroRail, som arrangeres årligt af Terrapinn.(Læs mere..)