Wikipedia:Ugens artikel/Uge 38, 2009

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Det geologiske ur giver et overblik over Jordens historie

Jordens historie omfatter de vigtigste begivenheder og mest grundlæggende trin i den udvikling, som har fundet sted på planeten Jorden fra den blev dannet i forbindelse med Solsystemets dannelse og udvikling og til nutiden, således som de anses for være forløbet i henhold til de mest fremherskende videnskabelige teorier. Jordens alder er ca. 4,54 milliarder år, dvs. nogenlunde en tredjedel af universets alder, og i dette uhyre tidsrum er der sket voldsomme geologiske og biologiske forandringer og omvæltninger.

Jorden blev dannet ved sammentrækning af en urtåge, som også skabte Solen og Solsystemets andre himmellegemer. Urtågen udviklede sig til en roterende skive, hvor Solen blev dannet i skivens midte, og planeterne voksede frem ved sammenstød af stof i omløb om centrum. Undervejs sank de tunge metaller ned og dannede kernen, mens de lettere stoffer steg op og dannede de ydre dele. Omtrent samtidig dannedes Månen, efter at et andet legeme var stødt ind i den såkaldte Protojord. Bombardementer af is-meteoritter tilførte en masse vand, som dannede oceanerne, og vulkansk aktivitet skabte atmosfæren.

Da der også kom ilt i atmosfæren, opstod der organiske molekyler, der kunne reproducere sig selv. Vejen var nu banet for evolutionen, der førte til, at liv opstod, herunder i sidste led mennesket. (Læs mere..)