Wikipedia:Ugens artikel/Uge 45, 2019

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Rudi Dutschke

Rudi Dutschke (1940-1979) var en tysk marxist, filosof og sociolog.

Dutschke var den mest fremtrædende talsmand for den tyske studenterbevægelse i 1960'erne og var med i organisationen Sozialistischer Deutscher Studentenbund (SDS) indtil april 1968, hvor han blev hårdt såret ved et attentatforsøg. Han talte for en lang, kraftfuld march gennem institutionerne for at skabe radikale ændringer i regeringen indefra og i samfundet ved at blive en integreret del af magtens maskineri. Det var en idé, han tog op efter sin fortolkning af Antonio Gramsci og Frankfurterskolen af kulturel marxisme. I 1970'erne fulgte han op på denne idé ved at tilslutte sig den spirende grønne bevægelse.

I 1968 overlevede han et attentat begået af Josef Bachmann. Radikale studerende lagde skylden for mordforsøget på en kampagne i Axel Springer-koncernens aviser mod studenterbevægelsen.

Efter attentatet bosatte Dutschke sig i England, hvorfra han imidlertid blev udvist i 1971 og derpå flyttede til Aarhus, hvor han arbejdede ved universitetet. Han døde i 1979 af eftervirkninger af attentatet. (Læs mere..)