Wikipedia:WikiProjekt Brede Værk/Madspand

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Preferences-system.svgDenne artikel er en del af WikiProjekt Brede Værk og er oprettet af en urutineret bruger.
Der kan være ting, der ikke er i orden, men der vil blive taget hånd om det senere. Vent venligst med at redigere den, eller kontakt den bruger som satte denne skabelon på siden. Med venlig hilsen Knud Winckelmann (diskussion) 29. apr 2013, 13:36 (CEST)
Meuble héraldique Cheminée.svg
Her ser man en original madspand. Man kan se, at den består af tre dele, som er beholdere til mad.

Madspanden er ofte refereret til som en Madkasse eller Madpakken. Madspanden er en spand, som arbejderne brugte før 1950'erne til at opbevare sin mad i. Den kan ses som en gammel version af en Madkasse. Originalt var madspanden bestående af tre dele, som var tre runde beholdere sat sammen af håndtag - hvilket kan sammenlignes med tre gryder sat oven i hinanden.


Madpakken/Madkassen i forhold til Madspanden[redigér wikikode]

Madpakken har været kendt i århundreder, og bliver i dag brugt af skolebørn og voksne til at opbevare frokost eller middagsmad i. Den mest almindelige madkasse består af en beholder,et låg og muligvis to håndtag. den kan være dekoreret med farverige billeder.Plastik er det materiale, de fleste madkasser laves i i dag, men før 1950'erne var de typisk af metal, eventuelt emaljerede.

Relevans for industrien[redigér wikikode]

Madspande af metal kendes fra industrialiseringen, hvor arbejderne har lange arbejdsdage udenfor hjemmet, og hvor de ikke kommer hjem til madmor eller gård i deres frokost. Det er et gennemgående træk ved industrialiseringens arbejdsformer, at hjem og arbejdsplads er adskilt. Madspanden muliggør transport af mad fra en professionel kantine, kan tages med og maden indtages i frokostpausen på fabrikken eller hjemme, hvis arbejderen havde bolig nær arbejdspladsen.[1]

I nogle fabrikssamfund, som eksempelvis Brede Værk, nord for København,blev alle ansatte tilbudt bolig nær fabrikken. Til fabrikken var tilknyttet en kantine, det nuværende "Brede Spisehus", hvor arbejderne kunne købe billig frokost. Hvis man ville have frokosten med hjem, skulle man blot stille sin madspand foran kantinen inden kl. 7 om morgen (hvor fabrikkens fløjte kaldte til mødetid), og så var der fyldt op med mad i spanden til forkostpausen kl. 13.

En typisk menu i madspanden kunne være grød eller suppe, kartofler og sovs. kød fik man ikke hver dag. Nogle fabriksdirektører støttede arbejdernes frokost økonomisk, ved at investere i kantiner,og sikre at arbejderne på den måde havde adgang til næringsrig kost.

Madspanden i samtiden[redigér wikikode]

Madspandens navn er i dag byttet ud med madpakke, og bliver i dag brugt i næsten alle institutioner. Børnehaver, Fritidshjem, Skoler og arbejdspladser er alle steder, hvor folk i dag tager deres transportable madpakke med. Det er en kæmpe ændring siden starten af industrialiseringen, hvor man først kun begyndte at se få arbejdere bære sin madspand med på arbejde. I dag bliver de fleste madpakker lavet af plastik, hvor det før var vinyl. Vinyl er i dag helt udgået fra producenterne, da man har fundet ud af at det er sundhedsskadeligt. Man ser ofte i dag, at en madpakke er forbundet med et bestemt ikon eller en kendt karakter, som fx Mickey Mouse eller Coca Cola. Dette er opstået, fordi at producenterne bag disse to ting har set et kæmpe marked for så vidt at sælge madkasser, men også at eksponere deres brand, plus det også giver mulighed for folk at vise en slags support til deres idoler.[2]

Madspanden viste, at kvinderne kom i arbejde og, at der ikke længere var en mor, som lavede mad i de forskellige husstande. Madpakken viser madens udvikling og hvordan maden er blevet tilberedt mindre og mindre i eget køkken. Efter industrialiseringen blev de privates køkkener ændret fra at være et produktionsredskab, til at være en konsumenhed. Madspanden blev et symbol på de nære relationer i arbejdslivet. Det var ikke længere kun arbejde og løn som blev udvekslet, men også mad og boliger. Fabrikken blev det sociale midtpunkt for arbejderne.[3]


Kilder og referencer[redigér wikikode]
  1. http://en.wikipedia.org/wiki/Lunchbox
  2. http://en.wikipedia.org/wiki/Lunchbox
  3. Brede Værk: http://natmus.dk/brede-vaerk/