Madkasse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Dansk madkasse fra 1920'erne
Harry S. Trumans madkasse og termoflaske
Madbeholdere
Madkasser fra firmaet Rosti, der også er kendt for Margretheskålene

En madkasse er en slags kasse eller boks, som er beregnet til midlertidig opbevaring af mad – ofte i form af en madpakke.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Før industrialiseringen spiste man i Danmark dagens varme måltid middagen midt på dagen, men dette ændrede sig langsomt fra omkring 1870'erne: Arbejdstiden blev forkortet, men det gjorde middagspausen også, således at arbejderne ikke kunne nå hjem og spise. De fleste løste problemet ved at tage smurt brød med – indpakket i avispapir[1]. Indpakningen i avispapir var dog upraktisk og uhygiejnisk og blev langsomt afløst af blikmadkasser som den berømte røde med påskiften "Velbekomme" fra firmaet Glud & Marstrand fra 1920-erne[2].

Endnu tidligere fandtes der ovale madtejner af træ.

I USA blev det i 1880'erne populært at lave opbevaringsbokse ud af farvet tin eller aluminium[kilde mangler]. Boksene havde ofte til formål at opbevare tobak eller småkager. I 1902 kom den første madkasse til børn på markedet i USA. Den var firkantet og dekoreret med litografier af legende børn.[3]

Fodnoter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ s. 20 Bühlmann 1991
  2. ^ s. 25 Bühlmann 1991
  3. ^ Paileontology: A history of the lunchbox, Whole Pop Magazine Online, arkiveret fra originalen 1. september 2007, hentet 19. juli 2009. 

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Mad og drikkeSpire
Denne artikel om mad eller drikke er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.