Wikipedia:Wikipediajournalen/Arkiv/januar 2017/Tysk voldgiftsret i konflikt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Wikipediajournalen

Tysk voldgiftsret i konflikt

Af Dannebrog Spy, 29-12-2016
Den tyske voldgiftsrets logo.

Tysk Wikipedias Schiedsgericht, en form for voldgiftsret der skal løse konflikter mellem brugerne, er nu selv blevet centrum for en større konflikt. Kort fortalt har et af dets ti medlemmer vist sig at være partifunktionær i Alternative für Deutschland, hvilket har stødt en række andre medlemmer. Vedkommende har imidlertid ikke ønsket at trække sig, hvorfor seks andre har gjort det i protest, med det resultat at voldgiftsretten nu ikke længere er beslutningsdygtig.

Sagens forløb

De første tegn på at der måske var noget galt i voldgiftsretten kom 6. september 2016, da tre medlemmer i løbet af få timer valgte at trække sig af "personlige årsager". Det blev umiddelbart bemærket, men sagen gled dog hurtigt i baggrunden. Efterfølgende blev der så holdt det almindelige halvårlige valg til voldgiftsretten i november, hvor den atter blev fuldtallig. Ved voldgiftsrettens første møde i december blev de nye medlemmer orienteret om, at en af de andre medlemmer er partifunktionær i Alternative für Deutschland. Snart efter begyndte rygterne at cirkulere, og 10. december blev det decideret lækket til offentligheden, hvorefter sagen ikke længere lod sig stoppe. 13. december valgte en af de andre medlemmer så at trække sig fra voldgiftsretten, da denne fandt partiets program i strid med Wikipedias principper og ikke kunne samarbejde med en, der stod inde for et sådan partis program.

Senere samme dag bekræftede det omhandlede medlem selv sit aktive medlemskab af partiet men havde dog noget svært at se hvorfor, der skulle gøres så meget ud af det. Desuden påpegede vedkommende, at denne meget sjældent beskæftigede sig med ting, der berørte partiet, og mente generelt godt at kunne holde det udenfor sit arbejde på Wikipedia. Det var der imidlertid noget delte meninger om. Dagen efter valgte hele fire medlemmer at trække sig og 19. december fulgte endnu en. Sidstnævnte indrømmede at partifunktionæren måske ikke delte alle partiets holdning, men at denne repræsenterede dem, hvilket der ikke kunne tages let på. Imidlertid ønskede denne ikke at trække sig.

Resultatet af ovenstående er, at voldgiftsretten er blevet reduceret fra ti til fire medlemmer, hvilket er en mindre end de fem, der kræves for at den kan være beslutningsdygtig. Reglerne tager imidlertid ikke højde for så store frafald men går ud fra, at frafald dækkes ind ved næste valg, det vil sige til maj, hvor blandt andet netop partifunktionæren er på valg. Indtil da kan voldgiftsretten ikke behandle sager. Antallet af dem har dog været for nedadgående i de senere år, hvilket lægger en dæmper på de praktiske følger af sagen. Derudover er der naturligvis stadig administratorer til at tage sig af de løbende sager.

Imens går diskussionen så videre, ikke mindst på voldgiftsrettens egen diskussionsside, hvor den i skrivende stund er på ca. 850.000 bytes. Andetsteds blev der afholdt en rundspørge om, hvor vidt resten af voldgiftsretten skulle gå af, men rundspørgen blev afvist med stort flertal. Derudover er der blevet fremsat forslag til afstemning om, hvor vidt der skal holdes omvalg eller nyvalg.

Bedømmelse

Set udefra kan hele sagen umiddelbart godt virke en kende overdrevet. En del af de tyske brugere kan da heller ikke se, hvilken betydning folks politiske holdninger har for deres arbejde på Wikipedia. Men for andre er Alternative für Deutschland et parti med ekstreme grundholdninger, der er uforenelige med Wikipedias. Andre ting der spiller ind er, at voldgiftsretten har en vis symbolsk betydning, men også at dens medlemmer er valgt af brugerne selv.

Hvad sagen kommer til at betyde på sigt er lidt sværere at vurdere. Andre steder på tysk Wikipedia fortsætter arbejdet som hidtil, antallet af artikler stiger støt, og forskellige samarbejdsprojekter melder løbende om fine resultater. Men der er en vis bekymring for, at sagen kan skade det almindelige samarbejdsklima. Derudover er sagen af og til dukket op i pressen, hvilket næppe fremmer den almindelige opfattelse af Wikipedia.

Om voldgiftsretten

En voldgiftsret der behandler konflikter brugerne imellem findes på flere sprog. Den tyske udgave, Schiedsgericht (forkortet SG) blev etableret 27. april 2007 efter en omfattende diskussion og afstemning. Den beskæftiger sig med problemer med kommunikationen mellem brugerne, uoverensstemmelser om administratorfunktioner, misbrug af sokkedukker og gentagne, bevidste brud på Wikipedias grundregler. Derimod beskæftiger den sig ikke med indholdsmæssige spørgsmål og appeller af blokeringer.

Voldgiftsretten består under normale omstændigheder af ti medlemmer, der vælges for et år ad gangen med halvdelen i hver af maj og november. Medlemmerne mødes ved en ugentlig telefonkonference. Voldgiftsrettens arbejde er ikke offentligt, men der udarbejdes en protokol, ligesom der tages hensyn til den offentlige diskussion. Beslutninger tages ved simpelt flertal.

Kilder