Spring til indhold

Wikipedia:Wikipediajournalen/Arkiv/september 2013/Værktøjsklummen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Wikipediajournalen

Værktøjsklummen

Af Palnatoke, 17. august 2013

Værktøjsklummen er en klumme, hvor jeg skriver om redskaber og hjælpemidler, som kan gøre hverdagen som Wikipedia-skribent lettere. Nogle værktøjer er dele af MediaWiki, andre ligger på Wikimedia-servere, og atter andre ligger på andre servere. --Palnatoke (diskussion) 17. aug 2013, 17:40 (CEST)

Flickr-to-Commons

Telecine system (6498625539)

Flickr-to-Commons er en tjeneste, som Magnus Manske startede (vist nok) sidste år, og som nu er flyttet til Wikimedia Foundations "Labs". Tjenesten finder frit licenserede billeder fra Flickr (ét billede, ét sæt eller én brugers billeder) og kopierer dem til Wikimedia Commons. Et eksempel ses her til højre, men som den opmærksomme læser bemærker, er der fejlmuligheder:

  • Nogle Flickr-brugere er ikke til at stole på mht ophavsret (det er dog ikke tilfældet med DR's Kulturarvsprojekt).
  • Værktøjet tager kun højde for den maskinlæsbare licens (så når DR skriver "Photos are to use for non-commercial purposes...", opdages det ikke).
  • Det går ofte galt, når man konverterer Flickr's tags til kategorier på Wikimedia Commons, så der skal ryddes op bagefter.
  • Nogle Flickr-brugere har bare ikke noget frit indhold, fordi de ikke har forstået de forskellige Creative Commons-licenser.

Alt i alt er det et glimrende værktøj, men her som så mange andre steder afhænger resultatet af råvarerne, så "Garbage In, Garbage Out" er værd at have med i tankerne.